Arkiv

ÖSP delade ut studiestipendier i samband med vårmötet

Österbottens svenska producentförbund r.f. har i samband med förbundets vårmöte delat ut stipendier.

SLC - Brandikuvat 2021 K Supermarket Mustapekka 34
Matpriserna faller för tolfte månaden i följd

Livsmedelspriserna i världen fortsatte att falla i mars för den tolfte månaden i rad, rapporterar FN:s mat- och jordbruksorganisation FAO. Sedan mars månad i fjol har priset på livsmedel statistiskt sett fallit med 20,5 procent.

SLC:s fullmäktige samlas till vårmöte 21.4

SLC:s förbundsfullmäktige samlas till ordinarie vårmöte fredagen den 21 april i Vanda.

Kom med när ÖSP-unga arrangerar gårdsbesök med fest!

Den 20-22.4 kommer LRF-Ungdomen från Västerbotten och Norrbotten till Österbotten för att se gårdar och träffa unga bönder härifrån. ÖSP:s ungdomsutskott hoppas att ÖSPs unga bönder gärna kommer med på rundturen.

Regler klara för åländskt fraktstöd

Landskapsregeringen har nu fastställt principer för fördelningen av det transportstöd på 500.000 euro som finns i den åländska budgeten för 2022.

SLC - Thomas Lindroth
Viktigt med avtal för att trygga försäljningen av spannmål

Läget på spannmålsmarknaden, de nya CAP-stöden, lantbrukets kostnader och handelns matpriser låg i fokus då SLC Åboland och Finska Hushållningssällskapet höll sina vårmöten. SLC Åbolands ordförande Thomas Lindroth påminde i sitt öppningsanförande spannmålsodlarna om vikten av att göra upp odlingsavtal.

SLC - Lpx 00010741
EU påskyndar planerna för avvecklat växtskydd

Mer än en miljon EU-medborgare har undertecknat en petition för ett grönare jordbruk och en avveckling av det kemiska växtskyddet fram till 2035. Kommissionen hänvisar till den gröna given, som medför en skärpt lagstiftning.

SLC - Dsc08137
Tyska tips ska stoppa blodlusen på Åland

Den aggressiva och svårbekämpade skadegöraren blodlus (Eriosoma lanigerum) har etablerat sig i åländska äppelodlingar. På Ålands Hushållningssällskaps Minimässa Frukt 2023 i mars fick odlarna råd via nätet av den tyske professorn Roland Weber om hur man bäst tar kål på den invaderande blodlusen, som är en släkting till vår vanliga bladlus.

SLC - Lpx 00139305
Nya tider för Durra i Europa

I tider då temperaturen ökar och nederbörden minskar, odlas allt mer durra på de europeiska fälten. Sädesslaget är glutenfritt och behöver lite vatten. Durra hjälper staten att spara på bevattning, då det i ett varmt land som Frankrike räcker med regnvatten, säger lantbrukaren Eudes Coutté söder om Paris.

SLC - Lapuankankurit Shakki Blanket Beige Yellow White And Usva Pillow Case Linen Yellow 0
Textildesignern Ida Korsström vill utveckla det lokala hantverket

Ida Korsström, 28, jobbar som textildesigner i Helsingfors. Korsströms hantverk fick uppmärksamhet redan då hon studerade sedan Lapuan Kankurit fått upp ögonen för en schackrutig filt hon designat som en del av sitt slutarbete.

SLC - Lapuan Kankurit Jaana Hjelt Finnsheep Wool
Lapuan Kankurit satsar på finsk fårull

Lapuan Kankurit är ett familjeföretag inom textilbranschen som grundades 1973 av Juha Hjelt, men har anor som går tillbaka till 1917 då Juhas farfar Juho Annala grundade en filttoffelfabrik i Lankilankoski i Lappo. Sedan 1999 har företaget drivits av Juhas son Esko tillsammans med frun Jaana. Produkterna har förändrats under åren, men de senaste två decennierna har ull och lin varit huvudprodukterna.

SLC - Agg7 Mar23 Ct
Äggboden väntar bråda tider inför påsken

För ett och ett halvt år sedan började Björn Haga sälja ägg i kiosker till konsumenter i Vasa. Att köpa färska ägg till ett billigare pris än i affären är något som uppskattas. Kunderna ökar och inför påsken väntar bråda tider för äggproducenten från Närpes.