Arkiv

Livsmedelsverket har beviljat stöd till över 80 bybutiker

Livsmedelsverket har beviljat över 80 butiker stöd för bybutiker. Målet är att stödet betalas ut i januari. Stödet för bybutiker är avsett för dagligvarubutiker på den glest bebyggda landsbygden, och den här hösten kunde det sökas för första gången. Stödet väckte stort intresse bland bybutiker runtom i Finland. Bland sökandena fanns också nya företagare som har öppnat bybutik i år.

SLC - Julbild
Julberättelsen: En perfekt jul

Allt var bättre förr - eller var det?

SLC - Julgran
Vartannat hem har en julgran på julen

Finländarna skaffar omkring 1,5 miljoner julgranar i år. Granar från odlingar och skogen är i år friska och av god kvalitet och barrar inte så mycket, påpekar Finlands skogscentral i ett pressutskick.

SLC - Julrec 1
Julrecept med italiensk touch

SLC - Nina1
Ökad humushalt med regenerativ odling

Nina Långstedt, ekobonde i Ingå, tror på regenerativa odlingsmetoder. – Regenerativ odling handlar i korthet om att sätta all fokus på jordhälsa och mikrobiologi, att återskapa och bygga vitala system i jorden. På samma gång uppnår man en mängd olika fördelar som ökad biodiversitet, kolbindning och bättre bördighet. Det handlar om ett holistiskt synsätt på jordbruket.

SLC - Regenerativt Usa1 A
Grant och Dawn återfann glädjen i odlingen med regenerativt jordbruk

På Stoney Creek Farm i Minnesota, USA, har familjen Breitkreutz återfunnit glädjen i att bruka jorden. Ännu för några år sedan led de av dålig markstruktur, allt sämre skördar och sjuka djur, men i dag frodas både grödor och kreatur tack vare övergången till regenerativt jordbruk.

SLC - Vagkarta 6
Miljörörelserna presenterade färdplan för ett hållbart jordbruk

Rapporten ”Färdplan för ett hållbart jordbruk” kommer med många bekanta förbättringsförslag för det framtida jordbruket i Finland, men lanserar också några nya idéer. Och ju större miljönytta en jordbrukare producerar, desto mer stöd ska han eller hon få, säger Natur och Miljös verksamhetsledare Berndt Nordman.

SLC - 79897911 3049832171713130 6000350284977537024 O
Forskare i Nya Zeeland avlar fram metanfattiga får

Den nyazeeländska fåravelsorganisationen Beef+Lamb New Zealand (B+LNZ) har börjat avla fram får med nedsatta metanutsläpp. Enligt organisationen är reduceringen av metanutsläpp en av jordbrukarnas viktigaste prioriteter.

SLC - Julmarknad1
Den sociala biten viktig på marknaden

Fårfarmarna Markus Karlsson och Charlotta Björklöf fanns på plats vid Gamla Malmens julmarknad i hemkommunen Pargas. Det är en fin chans att träffa kunder, men så många fler marknader blir det inte för dem i år.

SLC - Ordfjulhalsning
SLC-ordförandes julhälsning: Dags sätta fokus rätt

Snart är 2019 slut. Det är läge att summera året som gått och försöka se vad som kan vänta oss 2020, skriver SLC:s ordförande Mats Nylund i sin julhälsning.

SLC - Sateknik 1 Webben
Sensorer på såmaskinen sparar tid och ökar exaktheten

Med en sensor i varje såenhet som kontinuerligt registrerar antalet frön som passerar och i kombination med registrerad framkörningshastighet kan såmaskinen automatiskt reglera utmatningen så att antalet frö per ytenhet blir exakt som lantbrukaren tänkt sig.

SLC - Julgran
Julgran