Finnmetko 1 Webben
Seppo Mentula visade upp MenSes prototyp för en ny slags larvband. En nytänkande konstruktion gör att banden kan spara betydligt med bränsle också när en äldre skördare används.
Tema

Intressanta prototyper
på Finnmetko

Finnmetko-mässan bjöd på ett stort utbud maskiner och redskap för skogsbruksbranschen. LF fick ögonen på tre intressanta, inhemska prototyper.

MenSe, som utvecklar och tillverkar olika redskap och tillbehör för skogsmaskiner, visade upp nya larvband, som genom sin innovativa konstruktion spar bränsle.

– I våra egna undersökningar spar banden ungefär tio procent bränsle jämfört med allmänt i branschen använda band, berättar Seppo Mentula, som ansvarar för företagets produktutveckling.

I oktober kommer Naturresursinstituet och Metsäteho att utföra tester med MenSes band, för att få fram oberoende forskningsdata på bränsleinbesparingen.

– Det väsentliga är att banden inte formar markytan som traditionella band. Det bildas ingen grop som tvärjärnet behöver komma upp från när den kommer fram under hjulet, förklarar Mentula konstruktionen.

Mentula har tidigare arbetat som skogsentreprenör. För sina egna skogar köpte han för en tid sedan en gammal maskinkedja i hobbysyfte, och började då fundera på om man inte kunde utveckla banden. MenSes bandinnovation är resultatet av ett tvåårigt utvecklingsarbete.

– Under vintern kommer vi att tillverka en 0-serie av kedjorna. Det är en ganska stor sak att man med hjälp av banden kan spara bränsle och minska på klimatavtrycket med vilken skördare som helst.

Finnmetko 3 Webben
Nyheten Jobo 35 Rabbit från Syketec är en mycket lätt skördare, som lämpar sig för energived. Den riktar sig till en marknad som saknat skördare och börjar produceras i vinter.

Skördaraggregat för små maskiner

Syketec visade upp prototypen för Jobo 35 Rabbit. Enligt Börje Fågelklo är modellen, som bara väger 100 kilo, världens minsta skördaraggregat.

– Den har väldigt litet oljeflöde och är gjord för små maskiner, ända ner till ”mönkijä”, alltså fyhjulingar. Modellen är i huvudsak riktad till energivedsmarknaden för små maskiner som hittills saknat huggaraggregat, säger han.

Benämningen ”rabbit” i modellnamnet kommer av att maskinen är snabb i rörelserna, som en kanin som äter gräs.

– Jobo 35 Rabbit klarar av högst 20 centimeter i fälldiameter, perfekt är den för 10-12 centimeter. Den kvistar rent och har sågfunktion för att fälla och kapa. Man kan säga att den ersätter en motorsåg men är produktivare, säger Fågelklo.

Prototypen visades också upp på Elmia-mässan i Sverige, och det stora intresset har överraskat positivt.

– Jag tror vi hittat en intressant nisch. Vi börjar producera Jobo 35 Rabbit inom de närmaste månaderna, och de första är redan sålda till Tyskland.

Syketec säljer ungefär 90 procent av sina skörare utomlands, och Fågelklo betecknar Finland som ”de stora maskinernas land”.

Den tre dagar långa mässan besöktes av drygt 28.000 besökare. Finnmetko ordnas nästa gång 29-31.8.2024.