Lufttryck Img 7451
Japanska Yokohama ska bli en av de tre största inom lantbruksdäck.
Tema

Ökad skörd med VF-däck

Med rätt lufttryck i däcken på såväl traktor som efterföljande redskap minskar bränsleförbrukningen och markpackningen. Det innebär minskade kostnader, men även ökad skörd.

De två senaste däcknyheterna från japanska Yokohama är 372VF och Agri Star II, båda från varumärket Alliance. Dessa har gått i hård test hos det danska rådgivningsföretaget Seges under fjolåret.

Genom VF-tekniken kan däcken köras i fält med lufttryck ner till strax under en bar. Seges försök, som även innebar att den efterföljande flytgödselspridaren hade däck som klarade så litet lufttryck, visade på en skördeökning i majs med tio procent.

Yokohama är på väg att bli en riktigt stor spelare inom lantbruksdäck. De har sedan tidigare varumärkena Yokohama, Alliance, Galaxy och Primex, men får genom köpet av Trelleborg Wheel System nu även Trelleborg och Mitas.

Det japanska däckföretaget grundades år 1952 och har nu ambitionen att bli bland de tre största däcktillverkarna i världen när det gäller lantbruks- och entreprenaddäck, det så kallade Off-Highway-segmentet.

Yokohama har i dag produktionsanläggningar i Israel, Indien och Japan och får med Trelleborg ännu fler, bland annat i Italien och Tjeckien.

Alliance har varit framgångsrika inom traktordäck sedan starten i Israel år 1952.

När det kommer till däcket Agri Star II finns det i tolv nya dimensioner till i år. Det är ett däck med en bred profil som ger en stor anläggningsyta mot marken. Ribbornas utformning ger bra dragkraft samtidigt som däcket är självrengörande.