Betteknik 1 Webben
Ropa Panther 2S har en lossningskapacitet på så lite som 50 sekunder med en full tank som rymmer cirka 30 kubikmeter. FOTO: Ropa
Tema

Ständigt uppkopplad
betupptagare

Ropa introducerade nya Panther 2S som den mest dynamiska och kraftfulla betupptagaren i segmentet tvåaxlade maskiner. Den nya maskinen visades upp på Agritechnica 2021 och har funnits att köpa för sockerbetssäsongen 2022.

Ökad kapacitet i kombination med mer elektronik och en ständigt uppkopplad maskin för total kontroll är nyheterna.

Maskinen har fått en modernare design och ny hytt med ökad komfort för föraren. Det finns tillräckligt med kraft i motorn för de mest extrema upptagningsförhållandena.

Ropa 2S har en sexcylindrig motor från svenska Volvo Penta. Den är på 16,12 liter och ger 585 kW (796 hästkrafter). Redan vid 1.000 rpm på motorn erhålls maximalt vridmoment som är på 3650 Nm. Det innebär att motorn arbetar på litet varvtal i arbete vilket minskar bränsleförbrukningen.

I hytten finns en ny generation extremt högpresterande datorer för autostyrning, dataöverföring, analys, diagnostik och assistentsystem. Det underlättar för föraren och medför att driftsledaren i realtid kan få information om maskinens arbete och kapacitet på distans samt ge order till föraren.

Betteknik 3 Webben
Hytten på Ropa Panther 2S är hämtad från de större Tiger 6. FOTO: Ropa

Premiumsegment

Panther 2S upptar nu premiumsegmentet på den tvåaxlade marknaden och är med sin nya datorteknik klart mer än bara en teknisk och visuell vidareutveckling av Panther 2.

Exempel på fördelar med den nya tekniken är att allt arbete loggas och att man på så sätt kan göra utvärderingar i efterhand för att förbättra i framtiden. Rätt inställningar är mycket viktigt i en betupptagare för att blastning och rensning ska ske på ett perfekt sätt och att maskinen kan arbeta med största möjliga kapacitet.

Vidare har hytten fått en ny inredning och två stora 12,1 tums färgskärmar är placerade där. Det är pekskärmar i färg som är uppbyggda som smartphones i sin teknik och funktion, det vill säga lätta att använda.

Hytten har panoramautsikt och är hämtad från de större Ropa Tiger 6S. De ger en generös känsla av utrymme och har perfekt placerade reglage.

Förutom maskinens funktioner kan kamerabilder och statusindikeringar för körning av transportband även visas på terminalen eller på vänster A-stolpe. Panther 2S har högupplösta digitalkameror som standard för övervakning.

Bildkvaliteten på digitalkamerorna är betydligt bättre än tidigare, och ett extra trådlöst nätverk är integrerat i maskinen för att hantera de kraftigt ökade datamängderna. Vissa kameror kan visas med automatik, exempelvis vid avlastning och/eller backning.

Avlastningstransportören kan styras ännu mer bekvämt nu med den nya ergonomiska joysticken på vänster armstöd. Fem funktionsknappar på höger joystick kan tilldelas efter önskemål, till exempel för den stora vindrutetorkaren. En smal och multijusterbar rattstång möjliggör ännu bättre sikt över maskinens upptagningsorgan.

Den nya datortekniken och uppkopplingen fungerar även för analys och snabb hjälp och diagnostik om service krävs. En servicetekniker kan länka direkt till terminalen och maskinkontrollsystemet för att hjälpa föraren.

Betteknik 2 Webben
Maskinen har automatik för nackning så att alla betor blastas och nackas exakt. Systemet anpassar även billarnas djup automartiskt efter förhållandena. FOTO: Ropa

Stor renskapacitet

Panther 2S har en stor renskapacitet. Det första rouletthjulet med en diameter på 1.740 mm följs av ytterligare två, var och en med en diameter på 1.550 mm, innan betorna försiktigt flyttas in i den 1.000 mm breda tankelevatorn.

Lossningstransportören är längre än på föregående modeller. Den är placerad mellan båda axlarna, direkt efter midjan. Avlastningstransportören är 1.600 mm bred och kan fällas ihop på tre ställen. Panther 2S lastar av snabbare i farten.

Maskinen har automatisk lutningskompensation för stabilitet och smidig skörd även i backar. Det är fyra hydraulcylindrar och sensorer som kompenserar för lutningar upp till sju procent.

Direkt kraftöverföring med kardanaxlar garanterar mycket stort vridmoment och dragkraft på alla hjul.

I vägläget kan drivenheten justeras steglöst från 0 till 40 km/h vid reducerat motorvarvtal. Den nya ”intelligenta huvudstyrningskontakten” synkroniserar automatiskt artikulationen och framaxelstyrningen samt bakaxelns raka position.

En ny kraftfull dator på skördaraggregatet läser alla mätvärden inom en bråkdel av en sekund och ändrar med hjälp av denna information blastaren, nackaren och billarnas inställningar. Varje rad ändras individuellt. Detta medför perfekt blastade och nackade betor och ingen onödig jord i maskinen.

Andra nyheter är som exempel att maskinen är fullt utrustad med ännu kraftfullare LED-lampor, riktningsindikatorer och roterande varningsljus. Maskinen har även en ökad servicevänlighet för de elektriska och hydrauliska systemen.