Autonoma Fordon 2 Webben
John Deere presenterade autonoma 8R410 i fjol, men marknadsför den inte i Europa i dag. FOTO: John Deere
Tema

Storleken HAR betydelse

Fendt var först ut att presentera en självkörande traktor och i dag har även John Deere en sådan maskin. Den sistnämnda marknadsför dock inte sin autonoma traktor i Europa eftersom den inte är laglig här i dag.

För att få använda en autonom traktor eller maskin i EU måste den arbeta inom ett inhägnat område eller övervakas av en operatör med fjärrkontroll. Det begränsar kraftigt användningsområdena för självkörande traktorer och redskap i lantbruket.

Fendt lanserade en autonom traktor i samarbete med en utomstående leverantör av elektronik för ett antal år sedan. Till exempel i Sverige har ett par sådana traktorer sålts till fruktodlare som sedan innan hade åkrarna inhägnade.

John Deere lanserade i fjol en självkörande 8R410, men meddelade samtidigt att den inte var avsedd för den europeiska marknaden då regelverket här sätter stopp för den.

Autonoma Fordon 1 Webben
Fältroboten Farmdroid arbetar i sockerbetsfält och andra specialodlingar. FOTO: Anders Niléhn

Samtidigt säljs det fältrobotar med el- eller dieselmotorer för lättare arbete som precisionssådd och mekanisk ogräskontroll. Ett exempel är Farmdroid, som redan sålt 260 enheter i Europa.

– Det handlar om hastighet och storlek, säger René Jørgensen vd på danska Farmdroid.

Deras maskin körs i maximalt 30 centimeter per sekund, alltså drygt en kilometer i timmen, och därmed är det inte lika stor fara som när en traktor på tio ton och en toppfart på 50 km/h far fram.

Men Jørgensen tillstår att det egentligen inte finns något regelverk även för deras små lätta fältrobotar.

På John Deere är man övertygad om att tekniken hör framtiden till, men att det i första ledet är stora gårdar i Nord- och Sydamerika, Australien och länder som Ryssland och andra europeiska länder utanför EU man vänder sig till och där det inte finns begränsande regelverk för dessa fordon.