Farmartank
Försäkringen gäller enbart om tanken har varit låst och det finns spår av inbrott. FOTO: Mikael Jern
Tema

Försäkringsexpert
om bränslestölder:
”Håll låsen i skick”

Stöldkurvan tenderar att följa bränslepriserna. Därför gäller det nu att kontrollera bränsletankens säkerhet för att undvika försäkringsproblem.

I ett pressmeddelande i slutet av september informerade polisen om att stora mängder bränsle stulits ur fordon och bränsletankar i Västra Nyland. Under stölderna har upp till 5.000 liter bränsle försvunnit per gång, och polisen påminner nu om att bränsle bör förvaras bakom lås och bom.

Ibland räcker dock inte säkerhetsanordningarna eller de förebyggande åtgärderna till. Då gäller det att se till att försäkringarna är i kraft.

Tomas Grünn som är kundchef på Fennia säger att de stölder han fått på sitt bord än så länge handlar om enstaka fall, men att brotten sannolikt kommer att öka.

– Vi har inte märkt någon drastisk ökning. Men när nätterna blir mörka kommer det nog att börja tömmas tankar. Speciellt med tanke på dagens bränslepriser.

Grünn uppmanar alla lantbrukare att se till att låsen är i skick.

– Försäkringen gäller enbart om tanken har varit låst och det finns spår av inbrott. Om tjuven bara kan sticka ner sugslangen i ventilationsröret och tömma tanken osynligt uteblir ersättningen.

Undvik onödiga missöden

Grünn påpekar att det är bra att hålla närområdet runt bränsletanken upplyst och installera kameraövervakning, men försäkringsbolaget kräver endast låsanordningar. Det gäller dock att vidta vissa andra säkerhetsåtgärder.

– Jag har råkat ut för fall där själva pumpen har varit låst, men ventilationshatten suttit löst på. Här skulle jag uppmana lantbrukarna att kontrollera att hatten är fast, eftersom tjuven annars kommer undan utan att bryta upp något vilket leder till problem med ersättningarna.

Ibland är det inte bara det stulna bränslet som är problemet. En räd mot en bränsletank kan i värsta fall få miljörelaterade följder.

– Ibland händer det att tjuvarna slarvar och lämnar proppar uppe som gör att bränslet rinner ut i marken. Oljesaneringen av marken kan då bli tiofalt mera kostsam än själva stöldskadan. Därför är det bra att se till att tanken står på en betongplatta eller att det finns en skyddstank.