SLC - Tall Med Tillvaxtstorning Skogforsk
Torr sommar gav tillväxtstörningar på tall

I ett projekt lett av Skogforsk har tallföryngringar inventerats under våren och hösten 2018. Av de plantor som inventerades under hösten hade 16,8 procent dubbla eller flera toppskott, en klart högre frekvens än vårinventeringens 4,1 procent.

SLC - Knackmaskinen 1 B
Nu är det bevisat: Åländska granvirket starkast i Norden

En liten manick som Ålands Skogsindustrier Ab låtit installera vid sågverket i Godby bevisar att åländskt granvirke är starkast i hela Norden.

SLC - Noviaseminarium Torvalds Webben
Kemiindustri och träbygge möjliggör mera kolbindning

Två konkreta metoder kring skogsbruk kan hjälpa oss absorbera mera CO2 i Finland, säger europaparlamentariker Nils Torvalds. Den ena är vår kemiindustri som framför allt kan ersätta plast med träbaserade material, och den andra är att bygga mera i trä. Torvalds diskuterade aktuella frågor kring skogspolitik i Yrkeshögskolan Novia i Raseborg.

SLC - Skogsmurvel 1 Webben
Viktigt att förbättra säkerheten i samband med extrema väderomslag

Arbetsskydd, brandsäkerhet och olika slags säkerhetsfrågor i allmänhet var den röda tråden i programmet då det folkliga evenemanget Murveldagen arrangerades i centrala Solf i april.

SLC - Vindskyddlogo
Från mitt vindskydd: Skogsvård för ekonomi och klimat

Skogsbruket har varit mycket framme i media senaste tiden, ibland den stora boven, ibland som räddaren i nöden. Debatten har nästan fått sekteristiska drag!

SLC - Ekollon 1 Webben
Skogskunniga skolelever planterade tusentals ekollon

Under en förmiddag lyckades Borgbyskolans femte och sjätte klass plantera omkring 7.000 ekollon från Visingsö, Ekenäs och Träskända. Arbetet belönades med en slant till klasskassan och samtidigt fick barnen en säregen biologilektion.

SLC - Flygekorrar
Uppdaterad karta över flygekorrarnas förekomst

Prognoskartan över flygekorrarnas förekomst har uppdaterats av forskare vid universiteten i Helsingfors och Åbo. Basen utgörs av den år 2003-2005 gjorda nationella flygekorrkartläggningen, som uppdaterats med hjälp av skogsavverkningsdata.

Ledaren: Aska från skogen är inte radioaktiv

Det känns ibland ganska outgrundligt hur vi i Finland ska ha så svårt att uppnå samförstånd om användandet av resurserna från våra skogar. Vi drar till och med åt olika håll utanför landets gränser, inte minst i Bryssel. Trots att vi från skogsägarhåll ständigt försöker framhålla att vi inte kommer att avverka mer än vad skogens tillväxt ger rum för och därmed tryggar skogen som kolsänka, fortsätter skällorna: Vi ska avverka ännu mindre, vi ska låta träden bli äldre och sedan när de har blivit äldre, är de gammal skog som ska skyddas.

SLC: Skogsindustrins investeringar positiva nyheter för skogsägarna

Metsä Groups avisering om satsningar på en massafabrik i Kemi och ett sågverk i Raumo är positiva nyheter för de finländska skogsägarna, konstaterar SLC:s skogsutskott.

Förening grundad för kontinuerligt skogsbruk

En förening för så kallat kontinuerligt skogsbruk har nyligen grundats. Föreningen utmanar de, som den säger, ”rådande skogsbruksmetoderna som i huvudsak baserar sig på kalhygge” med principen om en kontinuerlig tillväxt på skogsytorna.

Medborgarorganisationer vädjar för METSO-programmet

Tillsammans med en lång rad andra medborgar- och intressebevakningsorganisationer vädjar SLC till alla riksdagsgrupper och berörda ministerier om att resurserna för programmet för skogarnas mångfald i södra Finland – känt som METSO-programmet – tryggas under den nya regeringsperioden som pågår fram till våren 2023. Bland de många undertecknarna finns utöver SLC även MTK, Finlands skogsmuseum Lusto, forststyrelsen, skogsbranschens expertorganisation Meto, skogsindustrins förening Metsäteollisuus, Natur och Miljö, 4H, Suomen latu, Finlands naturskyddsförbund och WWF.

SLC - Mg 9964
Nu förhandlar Antti Rinne om en rödmylleregering

En folkfronts- eller rödmylleregering är regeringssonderaren Antti Rinnes (sdp) mål med regeringsförhandlingarna som inleddes tidigt onsdag eftermiddag. Förutom socialdemokraterna deltar centern, svenska folkpartiet, de gröna och vänsterförbundet i förhandlingarna. Om förhandlingarna lyckas betyder det att samlingspartiet ingår i oppositionen liksom sannfinländarna och kristdemokraterna.