Skogsbruk SLC Tema

SLC vill stärka privata
skogsägares ställning

SLC:s styrelse vill stärka privata skogsägares ställning gentemot bolag, stiftelser och fonder.

– Idag står institutionella placerare för över hälften av de skogsaffärer som görs i Finland. En stor orsak till det är att dessa bolag gynnas i beskattningen eftersom samfundsskatten är lägre än kapitalinkomstskatten för privata skogsägare, säger ordförande för SLC:s skogsutskott Niclas Sjöskog.

De institutionella placerarna har höga avkastningskrav och en snabb avverkningstakt, medan familjeskogsbruket använder mjukare metoder som gynnar mångfalden. För att gynna det privata skogsägandet så kunde det vara bra att antingen höja grunden för skogsavdraget eller att sänka kapitalinkomstskatten så att de två skulle bli jämbördiga.

Styrelsen betonar att samfundsskatten och kapitalinkomstskatten i tiderna var lika stora. Idag är det inte så längre, utan samfundsskatten är 20 procent och kapitalinkomstskatten 30-34 procent. De privata skogsägarna missgynnas därmed gentemot bolag.

Sjöskog konstaterar att Sveriges system, där man behöver förvärvstillstånd för att köpa skog, kunde passa bra även i Finland.

– I Sverige kan bolagen inte köpa upp skog i stora mängder, vilket idag sker i Finland.

Gällande regeringsprogrammet är SLC:s styrelse väldigt nöjd med att möjligheten att gödsla med aska kommer att finnas med inom ramen för det s.k. Kemera-stödet.

– Det här ökar tillväxten i Finlands skogar.