Berndtsson 1 A Webben
Allt virke som Kennet Berndtssons företag SkogAx köper upp och avverkar på Åland skeppas från Svibyviken i Mariehamn till Kotka.
Skogsbruk Tema

Virkesexporten löper på
trots blöta skogsmarker

Åländska virkesuppköparen Kennet Berndtsson tycker att avverkningarna efter stormen Alfrida har löpt på ”enligt plan” trots att det under senhösten och början av det här året har varit ”himla vått” och ingen tjäle i markerna.

– Man har fått välja var man avverkar fast det blir djupa spår i markerna. Värst har de stormhärjade gallringsskogarna drabbats. På skogsskiften som ändå ska markberedas inför nyplanteringar har man till en del kunnat fixa till spåren.

Sista veckan i februari förbättrades läget när markerna började torka upp. Några kalla nätter har snabbt fått skogsbilvägarna att frysa till.

Under fjolåret avverkade SkogAx 120.000 kubikmeter från stormfällda skogar och hittills i år har det blivit ytterligare cirka 20.000 kubik.

Liksom i fjol fortsätter han att köra på med fyra skördare, fyra skotare och två timmerbilar. Hälften av maskinparken utgörs av samma utomåländska entreprenörer som började jobba för SkogAx redan på vårvintern i fjol.

Fram till sommaren räknar Bengtsson med att avverkar för fullt i stormskadade skogsskiften.

– Men i höst får man nog ta sig en funderare på fortsättningen. Jag tror inte att det stormfällda virket då längre kommer att duga till timmer.

Höga vattenståndet bara plus för SkogAx

Allt virke som företaget köpt upp och avverkat har hittills fraktats till Kotka för förädling vid Stora Ensos anläggningar i sydöstra Finland.

En fartygslast från Åland försenades på grund av den redan avblåsta strejken inom träförädlingsindustrin, men i övrigt har det åländska virket skeppats som planerat.

– Och nu när det har varit så högt vattenstånd har vi till och med kunnat lasta fartyget lite mera än normalt, påpekar Berndtsson.

Läs också:
Milda vintern hjälper trots allt Åland att städa skogar efter Alfrida