Öppnar möjlighet för andra väglag

SLC - Plant10
Inhemska plantor är populärast i skogsodling

Under den kommande tillväxtsäsongen planteras nästan 180 miljoner trädplantor i de finländska skogarna. Bara några procent av plantorna importeras. De inhemska plantorna är anpassade till våra väderförhållanden och har ett litet kolavtryck.

SLC - 19368594853 4B5485D529 O
EU organiserar flygplan för att släcka skogsbränder

Svåra skogsbränder har blivit vanligare i EU under de varma somrarna. Kommissionen vill förbättra beredskapen mot bränder och andra naturkatastrofer genom att samordna en gemensam flotta av släckningsflygplan och helikoptrar.

Skogsrådsmedlemmarna utsedda

Skogsråden för verksamhetsperioden 2019-2023 har valts i Nyland. Skogsrådet har 14 medlemmar som representerar skogsbranschens aktörer, den offentliga förvaltningen och intressentgrupper.

Nya CAP kan ersätta bönder för kolsänkor

EU:s agrarkommissionär Phil Hogan föreslår en CAP-premie för producenter som vidtar åtgärder för att skapa kolsänkor.

SLC - Img 9911
Naturresursinstitutet räknar om avverkningsmogna skogsarealen

Naturresursinstitutet Luke kollar tidigare beräkningar av slutavverkningsmogna skogar i jämförelseberäkningar av Finlands skogars kolsänka. Det meddelade institutet förra veckan. Beräkningarna har närmast utgått från skogens ålder, vilket ger en större yta med förnyelsemogen skog än vad som uppmättes under den riksomfattande skogstaxeringen 2009-2013.

Flygbilder på webben efter stormen Alfrida

Nu har Ålands landskapsregering på sin kartportal www.kartor.ax lagt upp infraröda flygbilder efter den svåra stormen Alfrida natten till 2 januari 2019.

SLC - Stander 10
Bonden som försöker påverka regeringsförhandlarna

Nina Långstedt är jordbrukare i Ingå och på onsdagsmorgonen höll hon till utanför Ständerhuset i Helsingsfors för att föra fram producenternas hälsningar till beslutsfattarna på väg till de pågående regeringsförhandlingarna.

SLC - Stander 9
Regeringsförhandlarna fick med sig landsbygdens vägkost

SLC och MTK förde vid sitt ständerjippo på onsdagsmorgonen fram sina hälsningar till de pågående regeringsförhandlingarna.

SLC - Stander 1
Jordbrukarna har hälsningar till regeringsförhandlarna

Glöm inte situationen för de unga jordbrukarna. Det passar SLC:s andra viceordförande Mickel Nyström på att framhålla i sitt framförande till regeringssonderaren Antti Rinne, sdp, under SLC:s och MTK:s morgonkaffe i anslutning till regeringsförhandlingarna utanför Ständerhuset under onsdagen.

LF:s EU-valtent

EU-valet närmar sig och på Landsbygdens Folks redaktion har vi därför sammanställt fem frågor till de kandidater vi har hittat, som är medlemmar i SLC. Glöm inte att rösta!

Kommentaren: Dödsbon under tryck från flera håll

Olika förslag har under årens lopp lagts fram hur man kunde förenkla beslutsfattandet inom dödsbon. Ett av dessa går ut på att en enkel majoritet skulle räcka för att besluta om skogsskötsel och löpande ärenden. Lagstiftningsmaskineriet mal emellertid långsamt är det är inte säkert att man någonsin kommer till skott med förändringarna, konstaterar Mårten Lövdahl, näringslivschef på Finlands skogscentral.