Skogsbruk Tema

En vinter man inte glömmer

Jämndåliga förhållanden längs sydkusten. Mjuka vägar ett problem då virket ska föras bort. Den här vintern kommer nog att minnas av många, säger Magnus Wiksten, revirforstmästare vid skogvårdsföreningen Södra Skogsreviret som verkar längs hela sydkusten från Kimitoön i väster till Pyttis i öster.

Det är förstås både vädret samt strejkandet inom skogsindustrin som gjort det svårt att veta hur man ska få avverkningsarbetena att löpa och i vilken mån man alls kan ha maskiner igång.

Väderförhållandena har varit jämndåliga i hela reviret.

– Vi har egentligen inte haft vinter överhuvudtaget nånstans, säger Wiksten. Det var en riktigt kort period då vägarna frös lite, men när det sedan regnade igen så blev situationen nästan värre.

Man har kunnat avverka ungefär hälften av den vanliga mängden.

– Vintern är normalt en väldigt livlig period. En stor delar av våra skogar är sådana att de gärna får vara frusna då man avverkar. Avverkningsmaskinerna klarar ännu av arbetena ganska bra, men det gäller ju att få virket utkört och då blir det knepigare. Vi vill inte ta ut virket med våld. Man vill ha det snyggt och städat så att man med gott samvete kan komma tillbaks nästa år och göra andra jobb åt samma skogsägare. Föret är sådant att det på vissa ställen bara inte går att driva ut virke den här vintern.

Vägarna ett problem

En stor utmaning är de mindre vägarna, som på många ställen är så mjuka att man knappt kommer fram med personbil. Även om där finns virke vid vägkanten, och någon som vill ta hand om det, så är det svårt att få virket att röra på sig med tunga lastbilar, konstaterar Magnus Wiksten.

Vad kan hända under våren som skulle göra läget bättre?

– Idealet är att det plötsligt blir 5–10 grader kallt och åtminstone slutar regna. Föret har egentligen varit dåligt under det senaste halvåret. Jag tror att det har regnat ungefär tjugo dagar per månad sedan oktober. Det är blött i skogarna och nu, efter de senaste regnen börjar det vara sådana översvämningar som på vissa håll kanske förekommer under exeptionella förhållanden i riktigt värsta menföre. Just nu borde vi ha den kallaste vinterperioden, men i stället är det supermenföre. Det är nog ganska speciellt, säger Wiksten om läget med någon vecka kvar av februari.

Skogsvård i stället

Vid Södra Skogsreviret – som förutom maskinentreprenörer även har egna skogsarbetare samt entreprenörer som jobbar med skogsvård – har man försökt hålla i gång verksamheten så gott det går.

– Jo, vi kan inte bara sitta hemma och se på väderkartorna. Det har varit möjligt att röja och göra skogsvårdsarbeten i princip hela året. Så det har det varit mera av de arbetena. Den lättare skogsvårdssidan fungerar bra trots problemen med framkomligheten, för det handlar ju om manuellt arbete som utförs av våra skickliga skogsvårdsarbetare. Mycket är förebett och har gjorts klart för avverkning, men då det bara inte går att avverka nu så måste man vänta. Till exempel miljöstödsansökningar har vi hållit på med på vissa områden, bland annat på Kimitoön. Vi har mycket på gång, men tyvärr lite mindre avverkningar än vad det normalt brukar vara på vintern.

Läs också:
Här har avverkningen gått bra