Ledaren: Vi är bra på skog och kan bli ännu bättre

I onsdags publicerade naturresursinstitutet de senaste uppskattningarna av våra skogars avkastnings- och användningsmöjligheter, i praktiken hur mycket vi kan avverka inom hållbarhetens gränser. Det gäller nationellt och i våra regioner. I motsats till en del tidigare utredningar om var gränserna går för att vi ska kunna idka hållbart skogsbruk, så brukar den här uppskattningen åtminstone i viss mån ha konkreta siffror så att man har något att hålla sig till – så känns det i alla fall.

SLC - Vildsvinens Utbredning Och Antal Utifran Algjagarnas Uppskattningar I Slutet Av Jaktsasongerna 2016 2017 2018 Och 2019
Vildsvinsstammen har minskat – i år inleds GPS-märkning

Utifrån Naturresursinstitutets uppskattning håller vildsvinsstammen i Finland på att minska. I januari 2020 fanns det enligt beräkningarna cirka 1.400 vildsvin i Finland. Naturresursinstitutet inleder i år GPS-märkning av vildsvin i Sydöstra Finland. Avsikten är att kartlägga vildsvinens utbredning i vårt land.

Låga massapriser sänkte Metsä Groups resultat

Det låga priset på massa sänkte Metsä Groups rörelseresultat för 2019 rejält jämfört med 2018, meddelar koncernen i ett pressmeddelande.

Skogsvägen behöver regelbundet underhåll

Finlands skogscentral har granskat skogsvägar som fått Kemera-stöd för grundlig förbättring eller byggandet. Brister noterades i vändplatsernas dimensionering och vägarnas grusning. På de grundförbättrade vägarna har underhållsarbetena gjorts skapligt.

SLC - Markpris
Livlig handel med åker och skog

I fjol gjordes 674 åkerköp på mer än 2 hektar. Detta är 20 procent mer än år 2018. Flest köp gjordes i Södra Österbotten, totalt 126, enligt uppgifter från Lantmäteriverket.

SLC Nylands specialutskott och representanter 2020

Lagen om finansiering av hållbart skogsbruk ska förlängas med ett år

Jord- och skogsbruksministeriet bereder en regeringsproposition om en förlängning av giltighetstiden för den temporära lagen om finansiering av hållbart skogsbruk, alltså den s.k. Kemera-lagen, till utgången av 2021.

SLC - Hankmosvamp 1 A Webben
Näckrosgården satsar helhjärtat på exotisk gourmetsvamp

Det var aldrig ett medvetet val för Michelle Ferm och Robin Libäck i Österhankmo, Korsholm att börja odla exotiska gourmetsvampar i kommersiellt syfte, men efter att de till en början ägnat sig åt olika mindre verksamheter har de nu valt att sätta full fokus på sin svampodling. Under hösten och vintern har de utvidgat och automatiserat sin verksamhet och när renoveringen är klar har paret kapacitet att odla uppemot 400 kilo svamp per vecka.

Ledaren: Färdplan för klimatneutralt Finland

Regeringen och regeringspartierna enades i början av den här veckan om en färdplan för ett klimatneutralt Finland senast 2035 jämte bilagan Färdplan för hållbar beskattning. Regeringen har en massa ambitioner i och för sig i en förnuftig och rätt riktning. De berör också jord- och skogsbruket. Även om det vid en första anblick inte är riktigt lätt att få grepp om vad som hänger ihop med vad så klarnar det så småningom att regeringen har försökt balansera utvecklingen så att de önskade åtgärderna verkställs stegvis och på ett kontrollerat sätt.

SLC - Klimat1
Regeringens färdplan omfattar också jord- och skogsbruket

Regeringens klimatprogram för markanvändningssektorn, dit jord- och skogsbruket hör, ska vara klar i december 2021. För markanvändningssektorn som för andra sektorer gäller att utsläppen bör minska för att vi ska kunna öka vår nettokolsänka.

SLC - Vaghandboken
Handbok om enskilda vägar har utkommit

SLC ger ut väghandboken Förvaltning av enskilda vägar som hjälp för väglagens förtroendevalda och dem som är intresserade av frågor om enskilda vägar.

Banklandskapet ritas om också i Nyland

LF berättade för ett par månader sedan om förändringar i nätverket av bankkontor på den åboländska landsbygden. Nu sker det också förändringar i Nyland.