SLC - Novia 1
På Novia i Ekenäs möts landsbygdsstuderande från hela Svenskfinland

Den som vill studera till agrolog eller skogsbruksingenjör ska söka sig till yrkeshögskolan Novia i Ekenäs, Raseborg.

SLC - Novia3
Nytänk och nya system på Novia

Yrkeshögskolan Novia har förändrat sin organisation. I stället för att som tidigare styra enheterna från en viss ort är det nu innehållet i undervisningen som formar organisationen.

SLC - Agroforst
Framtidens yrken binds samman vid agro-forst

En ekonomiskt lönsam utbildning är ingen självklarhet, konstaterar Martin Enell och Niklas Berglund som studerar lantbruksekonomi och livsmedelsvetenskap vid Helsingfors universitet. Tvåspråkiga agronomer behövs det däremot – lantbruk, livsmedel och skog är hetare ämnen än någonsin.

Reform av antagningen till högskolorna år 2020

Gemensam ansökan: Yrkeshögskola och universitet

Här ges naturbruksutbildning på svenska

Läroinrättningarna för naturbruksutbildning - i all korthet.

Britterna avvisar EU-samtal om handel

EU-kommissionens hoppas på samförstånd i handelsutbytet med den brittiska regeringen, men utsikterna är mindre lovande. Britterna går hellre på konfrontationskurs. Premiärminister Boris Johnson visar inget intresse för kompromisser.

SLC - Avverkningar
Avverkningarna minskade jämfört med rekordåret 2018

Enligt Naturresursinstitutets preliminära uppgifter avverkades 63 miljoner kubikmeter stamved i våra skogar för skogsindustrin under 2019. När siffran adderas till nio miljoner kubikmeter som avverkades för energiproduktion, uppgår volymen till 72 miljoner kubikmeter. Den är drygt sex miljoner kubikmeter mindre än året innan.

Lasse Lahtinen ny vd för Skogssällskapet Finland

Lasse Lahtinen blir ny vd för Skogssällskapets verksamhet i Finland efter Tomas Landers.

SLC - Inga1
Planeringsfrågor sysselsätter markägare i Ingå

Det är en ansenlig mängd arbetstimmar som markägare i Ingå lagt ner på att följa med, fördjupa sig i, anmärka på och korrigera fel som uppstått under processen med att göra upp en ny generalplan.

SLC - Dsc 0107
Tio år som PR-figurer för bönderna

Ingen politik eller religion. Får, kaniner, kor och odling av många slag är det som gäller på Bondbloggen. Skribenterna bakom bloggen visar upp det som är en vanlig vardag för bonden av idag.

Älgbytet mindre än i fjol

Under älgjakterna säsongen 2019 fick man som byte drygt 52.000 älgar, vilket är cirka tio procent färre än föregående år. Älgbytet minskade mest i norra Finland, men även längst i söder, uppger Finlands viltcentral.