Avbrott i tjänsten MinSkog.fi 9-11.9

Förnyandet av bakgrundssystemen till tjänsten MinSkog.fi kräver ett avbrott i tjänsten.

Nya skogsdata om privatskogarna  i  Naguområdet

Nya skogsdata om privatskogarna i  Naguområdet har publicerats i Skogscentralens e-tjänst MinSkog.fi. Där kan skogsägarna se var det går att avverka och var det finns behov av skogsvård.

SLC - Nylandplan
SLC Nyland: Markägarnas rättigheter är satta på undantag

Landskapsfullmäktige godkände Nylandsplanen i tisdags. SLC Nyland ställer sig kritiskt till att man nu tar in nya, ej fastställda, skyddsområden i landskapsplanen som oskäligt begränsar markägarens rätt att använda sin egendom.

SFP i Nyland: Nej till järnvägsdepå i Mankby-Bobäck!

SFP-medlemmarna i landskapsfullmäktige var helt ense om att motsätta sig en placering av den planerade järnvägsdepån i Mankby-Bobäck-området på gränsen mellan Esbo och Kyrkslätt.

SLC - Upm Communication Papers Paper Reels
UPM stänger sista tidningspappersfabriken i Finland

UPM planerar stänga pappersfabriken Kaipola i Jämsä. Fabriken, som är den sista fabriken i Finland som tillverkar tidningspapper, skall stänga senast vid årsskiftet. Fabriken har 450 anställda och tre pappersmaskiner och är en av Finlands största pappersfabriker.

SLC - Kronos Gripto 709
Kronos lanserar nya skogskranar

Kronos kranserie Gripto utvidgas nu med fyra olika modeller i två serier: GRIPTO 608 och 609 samt GRIPTO 708 och 709. Modellerna lanseras under FinnMETKO 2020 i Jämsä 3-5 september.

SLC - Tallskog
Tidsfristerna för omprövning av arvs- och gåvoskatt förlängdes

Tiderna för att begära omprövning av arvs- och gåvoskatt har förlängts, vilket kan underlätta till exempel för delägare i dödsbon som äger skog. Omprövning av arvs- eller gåvobeskattning kan ge besparingar på flera tusen euro för skogsägare som överväger att sälja en skogsfastighet som de fått eller ärvt, påpekar Finlands skogscentral.

SLC - Vanhanen
Vanhanen: Vi har inte råd att stänga ner samhället igen

Finansminister Matti Vanhanen (C) säger att vi inte har råd att stänga ner samhället igen. Dessutom är han orolig för att Finlands exportberoende ekonomi kommer att återhämta sig långsamt.

Jaktlicenserna för hjortdjur har beviljats

Finlands viltcentral har beviljat jaktlicenserna för hjortdjur för den kommande jaktsäsongen. För höstens och vinterns jakt finns 47.691 jaktlicenser för älg, 63.260 för vitsvanshjort, 339 för dovhjort och 18 för skogsren.

SLC - Holzgemenischaft Holzernte 4
EU:s skogsareal har vuxit med 14 miljoner hektar på trettio år

Skogarna i flera EU-länder växer och mår bra tack vare en exemplarisk och uthållig skogspolitik. Den slutsatsen får man dra av FAO:s stora rapport om världens skogsresurser som offentliggjordes i juli.

SLC - Trafik1
Parkering på privata vägar ställer till besvär för markägare

Det är bra att känna till spelreglerna gällande biltrafik och parkering också då man rör sig ute på landsbygden, påtalar Vägföreningen i Finland. Parkering på fel ställen väcker irritation bland markägare speciellt sommartid då många bär- och svampplockare är i farten. Vägföreningen påminner om att vägtrafiklagen bör följas också på privata vägar.

Metsä Groups resultat påverkades av pandemin

Efterfrågan på mjukpapper och kartong under coronapandemin syntes i Metsä Groups resultat under årets andra kvartal, meddelar koncernen. Samtidigt sjönk efterfrågan på papper för tryck.