Pefc Spartrad
Antalet sparträd fördubblas i den nya PEFC-standarden.
Skogsbruk SLC

SLC och METO:
Mycket beklagligt att
NTM-centralerna drog
sig ur PEFC

NTM-centralerna och Finlands miljöcentral SYKE beslöt i sista stund att inte skriva under den reviderade PEFC-standarden, berättar SLC:s skogsombudsman Viktor Harvio. Beslutet var beklagligt, anser både SLC och Skogsbranschens Experter rf METO.

NTM-centralernas och SYKE:s beslut att inte skriva under den reviderade PEFC-standarden var mycket beklagligt, säger SLC:s skogsombudsman Viktor Harvio.

– Både NTM-centralerna och SYKE fick igenom sina synpunkter under revideringsprocessen och påverkade slutresultatet. Att det fanns ett så stort missnöje i processen som skulle ha lett till att de avstår från underskrivning var en överraskning, säger Harvio som representerade SLC i PEFC:s standardarbetsgrupp.

Standardarbetsgruppen bestod av rekordmånga aktörer vilket är en positiv utveckling, säger Harvio.

– Fastän mängd inte ersätter kvalitet, så är det ett steg åt rätt håll att vi får med olika synvinklar, trots att det kan göra det mera utmanande att hitta kompromisser för att alla hållbarhetssynvinklar ska kunna beaktas.

Ändå ansåg NTM-centralerna och SYKE i slutskedet att hållbarhetsmålen inte var i balans. NTM-centralerna publicerade en rapport om vad som ledde till att de inte skrev under standarden. De ansåg att den ekologiska och sociala sidan borde ha stärkts ytterligare, och valde att dra sig ur.

– Det som inte framkommer är att läget utan ett certifikat är mycket sämre. Certifikatet innehåller åtgärder utöver det som lagstiftningen kräver. PEFC-standarden revideras vart femte år. I den nya standarden beaktas bland annat miljö- och vattenskyddsfrågor ännu mera.

I och med den reviderade PEFC-standarden tillkommer bland annat bredare skyddszoner kring vattendrag och öppna myrar och mera sparträd och död ved. Tapios undersökning konstaterar att nya standarden kommer att ha betydande positiva miljöeffekter. Också tidigare undersökningar visar att certifikatet har en positiv inverkan på miljön, konstaterar Harvio.

NTM-centralerna ska främja näringsverksamhet

Skogsbranschens Experter rf METO kom i slutet av april ut med ett pressmeddelande där föreningen tar ställning till NTM-centralernas och Finlands miljöcentral SYKES beslut att inte skriva under den reviderade PEFC-standarden. Beslutet var oväntat, säger METO:s ordförande Stefan Borgman.

– Det är beklagligt att organisationerna så kraftigt tar ställning till ett certifieringssystem när det finns två system i Finland, säger Borgman.

METO är med både i PEFC- och FSC-certifieringen. Revideringsprocesserna är olika, men båda har som mål att uppnå hållbart skogsbruk på alla delområden.

– NTM-centralernas viktigaste uppgift är enligt lag att främja näringsverksamheten och företagsamheten. Att en myndighet frånsäger sig ett system är synd, i synnerhet som PEFC-certifikatet bland annat innehåller spelregler för att motverka grå arbetskraft och andra viktiga arbetsgivarskyldigheter inom skogsbranschen.

PEFC är inte heller tänkt som arbetsredskap för en myndighet eller organisation, eller för att övervaka att lagen följs till exempel i miljöfrågor.

– För det har vi ikraftvarande lagstiftning, säger Borgman. I frågor om hållbarhet har PEFC gått framåt sedan den förra revisionen. Jag är besviken över att NTM-centralerna och SYKE inte sett PEFC som en helhet, utan plockat ut detaljer ur sitt sammanhang.

Slutresultatet är alltid en kompromiss

Skogscertifieringen grundar sig på ständig förbättring genom revidering av kriterierna, säger Borgman.

– Detta kräver samarbete och förtroende av alla medverkande.

I slutskedet undertecknade över 60 aktörer inom standardarbetsgruppen den reviderade PEFC-standarden.

– Hållbarhet är ett vitt begrepp som omfattar ekologisk, ekonomisk, social och kulturell hållbarhet. Man måste acceptera att det inte går att få igenom varje enskilt krav, eftersom slutresultatet alltid är en kompromiss.

PEFC-standarden får ny struktur och bredare innehåll

Den finländska PEFC-standarden har reviderats. Standarden har ny struktur för att motsvara den internationella standarden och innehåller nu strängare krav på bland annat vattenvård och skydd av naturens mångfald.
Kraven på vattenskydd och tryggande av mångfalden har skärpts, bland annat i form av flera sparträd, mera död ved och bredare skyddszoner nära vattendrag.
Det minsta antalet sparträd fördubblas från 10 till 20 per hektar och sparträdens minsta diameter ökar från 10 till 15 centimeter. Om det inte finns tillräckligt med död ved bör konstgjorda högstubbar användas för att främja att död ved bildas.
Nytt är också att det nu går att PEFC-certifiera julgransodlingar och växter som kan plockas i skogen. Kraven på ansvarsfull affärsverksamhet har också kompletterats och kravnivån höjts. 
Skogens mångfald främjas bland annat genom bredare skyddszoner vid vattendrag och myrar och genom att endast tillåta plockhuggning på dessa områden.
Vid byggande och förbättring av skogsvägar möjliggörs fri passage för vandringsfiskar, och på grundvattenområden används endast aska som gödslingsmedel och stubbrytning görs inte.
De uppdaterade kriterierna hittas på finska på pefc.fi.


Läs också: Kommentaren: Kampanj-journalistik