Användningen av fasta träbränslen stabil i Österbotten

I fjol användes drygt 1,1 miljoner kubikmeter fasta träbränslen i Österbottens värme- och kraftverk. Samtidigt användes 651.000 kubikmeter biprodukter från skogsindustrin, vilket är en ökning med över 65.000 kubikmeter jämfört med året innan, uppger Finlands skogscentral.

Bränsleskatten höjs med 6,9 cent per liter på diesel

Från och med den 1 augusti höjs bränsleskatten i Finland. Effekten blir 6,6 cent per liter för bensinens del och 6,9 cent för diesel.

SLC - Klimatvagkarta Allmanbild Sv
75 procent av finländska jordbrukets växthusgasutsläpp kommer från marken – effektiv åkeranvändning är nyckelfaktorn

​Jordbrukets klimatvägkarta beräknar att om torvjordarnas utsläpp minskas, kolbindningen på mineraljordar effektiveras samt om biogasproduktionen och användningen av solenergi ökas på gårdarna är det möjligt att enligt nuvarande beräkningar minska jordbrukets utsläpp av växthusgaser från nuvarande med upp till 29 procent till 2035 och med 38 procent till år 2050 utan att produktionen minskas.

SLC - Sommaraavverkningar 1 A Webben
Äntligen drägliga förhållanden

Kommentaren: Holistisk hållbarhet kräver samspel och rättvisa

​Naturens mångfaldsfrågor har varit på tapeten på sistone. På våren gavs ett utkast av värderingen av Finlands naturs mångfaldsprogram (2012–2020). Det nya mångfaldsprogrammet för 2021–2030 planeras delvis på basis av detta.

SLC - Rojning 1 B Webben
Viktigt sköta röjningarna – och att göra det i tid

​De senaste åren har röjningarna i de finländska ungskogarna varit eftersatta. Därför genomförde skogsvårdsföreningarna nyligen en kampanj som haft positivt inverkan i Österbotten. Där ökar nu röjningarna jämfört med i fjol.

”Försiktigt positiv prisbild”

Arbetsmarknadskonflikter, utebliven vinter och coronapandemin har utmanat skogsindustrin. Prisnivån är för tillfället rätt bra för sommar- och menföresstämplingar.

SLC - Planteringsprov 1 Webben
Yrkesprovet i plantering är ett steg mot ett yrke i skogen

Det är en stekhet försommardag på Kimitoön och två skogsbruksstuderande vid Axxell Brusaby genomför sitt yrkesprov i plantering i Söderlångvik gårds skogar.

SLC - Hammarudda Sag 1 Webben
Stormen gav skjuts åt Hammarudda såg

Mera specialsågat virke enligt kundernas önskemål gjorde att Hammarudda såg i Jomala på Åland i fjol för första gången gick med vinst sedan starten 2016.

SLC - Timmerhus 1 Webben
Timrade stugan ska flyttas till havet

Med hjälp av barkspade, bandkniv och yxa timrar Jonas Lindvik från Mariehamn enligt traditionella metoder ett stockhus som snart ska bli familjens sommarstuga vid Ålands hav.

SLC - Thomas Blomqvist 1
Blomqvist anser att den nyländska landsbygden vinner på den aktuella SOTE-lösningen

Thomas Blomqvist (Sfp), minister för jämställdhet och nordiskt samarbete, anser att den nyländska landsbygden och vården för dem som bor där, vinner på den aktuella särlösningen med fem vårdområden i landskapet. Det här jämfört med tidigare förslag och de alternativ som fanns.

SLC - Nylandplan Img 2293
Tågdepå och skyddsområdesbeteckningar gick igenom i landskapsplanen

Beteckningen om placeringen av den västra tågdepån i Nylandskapsplanen hålls kvar, meddelar Nylands förbund. Även för skyddsområdesbeteckningarnas del förblev planlösningen oförändrad. Landskapsfullmäktige fortsätter behandlingen i augusti.