SLC - Lovisaskolor 3 A Webben
Elever och lärare stortrivs i Lovisas nya träskolor

Lovisas två nya träskolor; det tvåspråkiga skolcentret i Forsby samt Lovisavikens högstadieskola i centrum, är mycket uppskattade av både elever och personal. I Forsby skolcentrum har man kombinerat gammalt med nytt och byggt också den nya delen i stock medan Lovisavikens skola huvudsakligen är byggd av CLT-element.

SLC - Lovisa Jan D  Oker Blom
Politiskt beslut att bygga i trä

Beslutet att bygga de två nya skolorna i trä var politiskt, bekräftar Lovisas stadsdirektör Jan D. Oker-Blom.

Kommentaren: Uppsving för träbyggande

Träbyggande är en satsning som stöder övergången till ett kolneutralt samhälle, skapar trivsamma och hälsosamma byggnader, förstärker regionala ekonomier samt möjliggör tillverkning av hållbara produkter och tjänster för export, konstaterar SLC: skogsombudsman Viktor Harvio.

SLC - Stooorm4
Stormen drabbade Österbotten

Stormen Aila bidrog till rätt omfattande skador i Österbotten. Jan Slotte, verksamhetsledare på Skogsvårdsföreningen Österbotten, uppskattar att cirka 100.000 kubikmeter virke fälldes. Mer om detta och mycket annat i veckans Skogstemanummer!

SLC - Aila Aland
Aila-stormen skonade Åland

Stormen Aila som förra veckan slog hårt mot framför allt österbottniska skogar gick ganska spårlöst förbi på Åland.

SLC - Plroj2
Metsä Group har kampanj för plantskogsröjning

Plantskogsröjning är en viktig åtgärd några år efter planteringen. Men trots det är det många skogsägare som lämnar det arbetet ogjort – trots att de inte ens behöver göra det själva. Metsä Group erbjuder röjningstjänster och har nu rabatt på den servicen.

SLC - Plantskola 1 Webben
Byter gurka och tomat mot gran och tall

Efter 25 år som växthusodlare byter Niclas Lindholm på Vårdö i Ålands skärgård inriktning och lämnar den hårt prispressade grönsaksmarknaden. I stället satsar han helhjärtat på att driva upp skogsplantor med målsättningen att om några år sälja cirka tio miljoner gran- och tallplantor per år.

SLC - Lonsamhet
Lönsamheten för skogsbruket sjönk efter ett rekordår

År 2019 hade högkonjunkturen kulminerat och skogsbrukets lönsamhet sjönk klart från föregående rekordår, uppger Naturresursinstitutet. Avverkningen av timmer i privata skogar minskade med 12 procent och priset på barrsågtimmer sjönk reellt med närmare åtta procent. Efterfrågan på massaved fortsatte att vara relativt bra. Avverkningen minskade med ungefär fem procent och prisnedgången stannade på en procent.

SLC - Biogas Arkiv
SLC Nyland: Regeringen borde satsa mer på bioekonomi

Regeringens budgetförslag för 2021 innehåller alltför små satsningar på bioekonomi och fossilfria energilösningar, framhåller SLC Nyland. Det skulle behövas betydligt större satsningar på forskning, utveckling, innovationer och investeringar inom biogas och bioenergi.

SLC - Aila
Stormen Aila fällde skog huvudsakligen i Bottniska vikens kustområden

De största och enhetligaste skadeområdena uppstod i Vasa- och Karlebytrakterna och i Satakuntas kusttrakter. I dessa områden är värdet av det förstörda virket i storleksklassen 10-15 miljoner euro, och i hela landet uppskattas skadorna till cirka 15-20 miljoner euro.

SLC - 96Dcba6B5E5Fea3B Org
Nytt nätverk för rekrytering av arbetskraft

Aktörer från TalentCoastline-ekosystemet, EURES-nätverket och landsbygden sammankom förra veckan i Närpes. På mötet grundades ett nytt nätverk för sysselsättningen inom primärproduktionen och livsmedelsindustrin. Med hjälp av nätverket delas information och utvecklas den internationella rekryteringen etiskt hållbart för landsbygdens och livsmedelsindustrins behov. I samarbetet deltar även Satakunta arbets- och näringsbyrås EURES.

Många nya studerande antagna till skogs- och lantbrukslinjer

Intresset för skogsbruk har ökat glädjande mycket och för lantbrukslinjerna är intresset stabilt, berättar Johnny Sved, yrkeshögskolan Novias utbildningsledare för de svenskspråkiga utbildningarna inom bioekonomi, lantbruk och skogsbruk.