Det behövs fler agrologer och skogsbruksingenjörer

Det finns mera jobb än det finns utexaminerade. Svenskspråkiga yrkeskunniga personer behövs i alla sektorer inom de gröna näringarna, som är en framtidsbransch att räkna med. Det konstaterar SLC och Yrkeshögskolan Novias ledning, som sammanträdde till distansmöte i måndags för att diskutera utbildningsfrågor.

Stödpersonerna lyssnar!

Känner du att du behöver tala med någon om vardagens bekymmer eller om en svår livssituation? Inom ramen för Landsbygdens stödpersonnätverk finns flera utbildade svenskspråkiga stödpersoner som erbjuder samtalshjälp för lantbrukare, skogsägare och alla invånare på landsbygden.

Understöd kan sökas för hållbar vattenhushållning

Från och med mitten av oktober kan statligt understöd sökas för hållbar vattenhushållning på jord- och skogsbruksområden i hela landet från Natur-, trafik-, och miljöcentralen i Norra Österbotten (NTM-centralen).

SLC - Beskogningsstod
Lagförslag om stöd för beskogning till riksdagen

Regeringen har lämnat en proposition med förslag till lag om stöd för beskogning av områden som inte längre är i användning, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

Thomas Blomqvist: Stöd till beskogning är praktiskt klimatarbete

– Beskogning är en mycket konkret åtgärd för att binda kol och skapa så kallade kolsänkor, säger Thomas Blomqvist (Sfp), minister för nordiskt samarbete och jämställdhet.

SLC - Markus Lahtinen Ptt
PTT får ny VD

Markus Lahtinen blir ny VD för Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT.

SLC - Hostplantering
Höstplanteringar jämnar ut arbetskraftsbehov i skogsbruket

I södra Finland kan skogsträd planteras till och med till slutet av september, men skogsproffsen och skogsägarna förlitar sig fortfarande huvudsakligen på vår- och sommarplanteringar.

SLC - Framtidsodlarna Von Frenckell
”Vi behöver mera dialog mellan skogsägare och myndigheter”

Otto von Frenckell på Fagervik gård i Ingå efterlyser en ömsesidig dialog mellan markägare och myndigheter. Skogen och naturen är inte statisk, den kräver en kontinuerlig skötsel. Det fjärde avsnittet i podcasten Framtidsodlarna handlar om skogsbruket i dag och i morgon.

SLC - Lovisaskolor 3 A Webben
Elever och lärare stortrivs i Lovisas nya träskolor

Lovisas två nya träskolor; det tvåspråkiga skolcentret i Forsby samt Lovisavikens högstadieskola i centrum, är mycket uppskattade av både elever och personal. I Forsby skolcentrum har man kombinerat gammalt med nytt och byggt också den nya delen i stock medan Lovisavikens skola huvudsakligen är byggd av CLT-element.

SLC - Lovisa Jan D  Oker Blom
Politiskt beslut att bygga i trä

Beslutet att bygga de två nya skolorna i trä var politiskt, bekräftar Lovisas stadsdirektör Jan D. Oker-Blom.

Kommentaren: Uppsving för träbyggande

Träbyggande är en satsning som stöder övergången till ett kolneutralt samhälle, skapar trivsamma och hälsosamma byggnader, förstärker regionala ekonomier samt möjliggör tillverkning av hållbara produkter och tjänster för export, konstaterar SLC: skogsombudsman Viktor Harvio.

SLC - Stooorm4
Stormen drabbade Österbotten

Stormen Aila bidrog till rätt omfattande skador i Österbotten. Jan Slotte, verksamhetsledare på Skogsvårdsföreningen Österbotten, uppskattar att cirka 100.000 kubikmeter virke fälldes. Mer om detta och mycket annat i veckans Skogstemanummer!