8461316524 79E61B6595 O
Den fruktade panamasjukan hotar världens bananodling. FOTO: m.prinke
Jordbruk Skogsbruk Marknad

Panamasjukan visar riskerna
med skadegörare i våra skogar

I Colombia förstör panamasjukan bananodlingar på löpande band. Motsvarande hot kan också drabba våra finländska skogar som är ytterst sårbara mot vissa skadegörare, påminner Livsmedelsverket.

Panamasjukan hos bananer är ett exempel på en farlig svampsjukdom som förorsakar omfattande skador om den sprids till ett nytt område. Det bekräftar den colombianska regeringen, som har utlyst ett nationellt nödläge.

Det handlar om varianten Tropical race 4 som är resistent mot växtskyddsmedel. Hittills har Central- och Sydamerika klarat sig undan faran, men nu har smittan påträffats i Colombia. Där har stora områden redan satts i karantän.

En tidigare variant av panamasjukan utplånade under 1950-talet den dåvarande viktigaste banansorten Gros Michel. Sorten ersattes senare av Cavendish, som i dag är den överlägset vanligaste bananen i världen.

Handelssorten riskerar att slås ut

Nu befarar bananodlarna att Cavendisch kommer att slås ut om den smittsamma sjukdomen sprider sig över stora områden. Inga kända medel eller åtgärder kan stoppa TR4, som förorsakas av svampen Fusarium oxysporum.

Till och med i Finland kan priset på bananer stiga på grund av osäkerheten på marknaden. Problemet är att en ersättande sort för Cavendish saknas. Möjligen måste nya sorter med helt olika egenskaper tas fram som en ersättning.

I Europa har ett motsvarande problem dykt upp i olivodlingar de senaste åren. Bakterien Xylella fastidiosa har förstört plantager i italienska Puglia. Bakterien har sannolikt hamnat i Europa med prydnadsväxter från Amerika.

Sjukdomen utgör ett allvarligt hot mot den europeiska olivproduktionen, om den trots bekämpningsåtgärder lyckas sprida sig över ett större område.

Inte ens Finland går fri från de hot som uppstår genom växtsjukdomar och skadegörare. I Finland kan skadegörare i skogarna bli ett motsvarande gissel till panamasjukan hos bananer, noterar Livsmedelsverket. Myndigheterna försöker förhindra spridningen med hjälp av bestämmelser och övervakning.

Varje land har utarbetat en förteckning över växtskadegörare som genom lagstiftning ska hindras från att sprida sig. I Finland följs EU:s växtskyddslagstiftning som övervakas av Livsmedelsverket, Tullen och NTM-centralerna.

Panamasjukan hos bananer är förödande, eftersom bananodlingen är koncentrerad på en enda dominerande sort. En mångsidig variation av arter och sorter dämpar spridningen av växtskadegörare, men Finlands skogar är sårbara eftersom antalet trädslag är litet.

Skadeinsekter hotar våra skogar

En av de skadligaste potentiella växtskadegörarna i Finland är tallvedsnematoden. Den har spridits runt världen via förpackningsmaterial av trä och har orsakat skogsskador samt omfattande utrotningsåtgärder.

I Europa förekommer den i Portugal och Spanien. I Finlands klimat skulle tallvedsnematoden inte nödvändigtvis förorsaka några skogsskador, men virkesexporten skulle påverkas negativt om den påträffas i Finland.

Praktbaggen Agrilus anxius förstör europeiska björkarter i Nordamerika och den skulle sannolikt också förorsaka skogsskador i Finland. Praktbaggen är en skalbagge vars larver lever under barken och borrar gångar i trädstammen så att trädet dör.

Ett fynd av praktbagge skulle också förorsaka omfattande utrotningsåtgärder och exporten av björkvirke skulle försvåras, noterar Livsmedelsverket.