Jordbruk Skogsbruk EU

EU:s jordbruksministrar
diskuterar koldioxidbindning
i marken

EU:s jordbruksministrar kommer vid ett informellt möte i Helsingfors den 22–24 september att diskutera bindning av koldioxid i marken som en klimatåtgärd inom jordbruket. Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä är ordförande för mötet. Ministrarna får också bekanta sig med en finländsk mjölkgård och ett skogsvårdsobjekt.

Finland anser att bindning av koldioxid i jordbruksmark är ett av de viktigaste sätten att minska jordbrukets koldioxidutsläpp. Genom lämpliga odlingsmetoder och markanvändningssätt kan åkrarna binda mer koldioxid ur atmosfären än för närvarande och också fungera som betydande kollager.

Under de senaste årtiondena har åkrarnas kollager allmänt sett minskat i EU. Vid det informella mötet i Helsingfors kommer EU:s jordbruksministrar att diskutera hur koldioxidbindningen i jordbruket bäst kan främjas efter 2020 bland annat genom den nya gemensamma jordbrukspolitiken.

– Kärnverksamheten i jordbruket är att producera näringsrika livsmedel på ett hållbart sätt. Genom jordbrukspolitiken har både klimatförändringar och miljöutmaningar bemötts redan länge. Odlarnas aktiva roll då det gäller att hitta lösningar på klimatutmaningarna är viktig. Därför vill vi främja diskussionen om de möjligheter som koldioxidbindningen medför, säger minister Leppä.

Genom diskussionen mellan jordbruksministrarna främjas förhandlingarna om EU:s klimatmål på lång sikt. En stor del av EU:s medlemsländer är redo att försöka uppnå koldioxidneutralitet, det vill säga balans mellan utsläpp och kolsänkor, senast 2050. Finland har som mål att enighet om klimatmålet ska uppnås under Finlands ordförandeskap.

Ministrarna kommer också att besöka en mjölkgård och ett skogsvårdsobjekt. Vid besöken presenteras särdragen i finländskt hållbart jord- och skogsbruk. På mjölkgården får ministrarna bland annat information om djurens välbefinnande och hälsa samt betydelsen av vall i den finländska mjölkproduktionen.

– Finländsk praxis bland annat för att förbättra djurens välbefinnande är i världsklass. Besöken i olika medlemsländer är ett utmärkt tillfälle att utbyta erfarenheter mellan länderna och att visa i hur olika förhållanden EU:s gemensamma jordbrukspolitik tillämpas, säger Leppä.

Finland är ordförande i Europeiska unionens råd från den 1 juli till den 31 december 2019. Under sitt ordförandeskap ordnar Finland sex informella ministermöten i Finlandiahuset i Helsingfors.