Premiären för Fiskets Hus i Vasa är en av de stora milstolparna i den österbottniska fiskevärlden under 2019. Det framhåller Markus Norrback som valdes till ny ordförande för Österbottens fiskarförbund i slutet av november.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle


Medianpriset för åkermark steg med 5 procent jämfört med år 2017, framgår det av Lantmäteriverkets sammanställning.

Nu blir det obligatoriskt I Italien att sätta ut ursprungsland på alla ingredienser. Något som bondeförbundet Coldiretti kämpat för länge.

Världsmarknadspriserna på livsmedel steg i januari med 1,8 procent, meddelar FN:s livsmedelsorganisation FAO.

Skogsägarna har en verkligt god orsak att rösta i vårens val och se till att det behövliga praktiska skogskunnandet finns i Finlands riksdag också i framtiden, skriver Håkan Nystrand i sin kolumn.

Det kalla vädret välkomnas av alla inom skogsbranschen. Drivningsförhållandena är goda och det går att utföra arbeten också på torvmarker.

Skogsvårdsföreningen Södra skogsreviret har tagit vid där Kimitonejdens skogsvårdsförening slutade. Revirets verksamhet på Kimitoön inleddes i början av året.

Forstmästare Anders Portin börjar som SLC:s skogsombudsman i april. På agendan står bland annat samhällsplaneringen samt att öka allmänhetens förståelse för hållbart skogsbruk.

Roger Vestling går rent bokstavligt till roten med det onda efter stormen Alfrida som ”röjde” katastrofalt i de åländska skogarna. Med sina två motorsågar kapar han loss tusentals stammar från rotvältorna så att skogsmaskinerna behändigare och snabbare kan kapa stockarna till timmer eller massaved.

Skogsfolket på Åland har de senaste veckorna jobbat hårt med att röja upp efter nyårsstormen Alfridas (Aapelis) katastrofala härjningar. Förra veckan tog Ålands Skogsindustriers sågverk i Godby emot över 7.000 kubikmeter virke medan det under normalveckor legat på 5.000 kubik.

Enligt METO – Skogsbranchens Experter – upplever många skogsfackmän ett högt arbetstryck. Att så är fallet intygar skogsvårdsinstruktör Kim Back. Enligt honom har situationen varit prekär i flera år. Många darrar på ribban till utbrändhet, säger han.

Virkeshandeln har varit livlig under senaste åren. Men nu kommer tecken på att en avmattning kan ske.