Trump stöder USA-farmare som lider av handelskriget

USA:s farmare lider av president Donald Trumps handelstvister med bland annat Kina och EU. Nu vill Trump kompensera sina producenter med ett stödprogram på tolv miljarder dollar.

Gammaflyets larv angriper växtligheten i södra Finland

Under den senaste veckan har gammaflyets larv slagit till på stora områden längs med sydkusten. I synnerhet bestånd med bondböna eller oljeväxter har drabbats.

SLC efterlyser solidaritet och ekonomisk hjälp på grund av torkan

Med tanke på att det här året av allt att döma blir det tredje året med misslyckade skördar för jordbruket måste alla led i livsmedelskedjan nu visa ansvar och prioritera den inhemska maten, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

Sucros betalar förskott under juli

Sucros har beslutat att betala ut ett förskott till sockerbetsodlarna för höstens leveranser.

Håll efter vildbetor, fröstockar och gammaflyets larver

Sockerbetsforskningscentralen SjT ber odlarna vara uppmärksamma på bekämpningen av vildbetor och fröstockar som så småningom börjar vara aktuell i sockerbetslanden.

Spannmålsskörden väntas bli den minsta på 2000-talet

Enligt Naturresursinstitutets beräkning blir spannmålsskörden 2,8 miljarder kilo 2018. Om beräkningen realiseras kommer spannmålsskörden att vara den minsta under detta årtusende.

Torkan tvingar också Åland till lättnader för jordbruket

Landskapsregeringen fattat beslut om flera åtgärder för att hjälpa upp situationen på grund av den extrema och långvariga torkan som medför miljonförluster också för det åländska jordbruket.

Bevattningsutrustning går åt som smör i solen

Det är för sent att beställa stora bevattningsmaskiner för den här säsongen, men handeln med allt som håller befintliga system igång går het.

”Hjärnrian på nätet” ska främja jordbrukets lönsamhet

Som en del av utredningsarbetet om den finländska maten och matproduktionen har en diskussion startat på nätet, där alla är välkomna att delta.

Hård Brexit äventyrar handeln med livsmedel

Samtalen om Brexit mellan EU och Storbritannien har igen en gång kört fast.

Avtal med Japan gynnar EU-jordbruket

EU och Japan har slutit ett omfattande handelsavtal som öppnar många exportchanser för det europeiska jordbruket.

EU och Mercosur kommer inte vidare

Förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan EU och Mercosur stampar på stället. Agrarkommissionär Phil Hogan räknar inte med ett resultat medan sydamerikanska förhandlare är mer optimistiska.