Jordbruk Maskin & teknik

Holländare prövar 5G
inom potatisodling

I Holland skaffar jordbrukare, maskintillverkare och mobilföretag redan sina första erfarenheter av det snabba mobilnätet 5G. Den nya tekniken ska optimera precisionen inom växtskyddet i potatisodlingar.

Enligt de holländska experterna kan jordbruket bli ett av de viktigaste tillämpningsområdena för 5G. De snabba mobilnäten främjar framför allt precisionsodlingen.

5G-frekvenserna testades under hösten på en potatisåker i samband med spridningen av ogräsmedel. En obemannad luftfarkost med multispektral kamera skickades upp för att ta högupplösta bilder som bearbetades och sändes till en precisionsspruta.

På basen av bilderna skulle sprutan i realtid dosera korrekta mängder av växtskyddsmedlet för spridning på åkern. Processen förutsätter en stor bandbredd för att överföra de stora datamängderna utan fördröjning.

Sprutan ska i realtid reagera på förhållandena i åkern så att mängden kontinuerligt anpassas till det verkliga behovet. Det optimerar användningen av växtskyddsmedel och gynnar miljön. I slutändan förbättras också skörden, då grödorna behandlas i realtid.

För ändamålet är det nuvarande 4G-nätet för långsamt. Under försöken i Drenthe kombinerades flera olika frekvensband med framgång, så att bilderna från drönaren kunde överföras i realtid.

De holländska försöken med 5G-överföring av data fortsätter på fyra olika områden. Jordbruket är ett av huvudområdena. Dessutom ska 5G prövas i Rotterdams hamn för preventiva inspektioner av rörledningar hos Shell.

Enligt KPN lämpar sig 5G utmärkt för kontroller och underhållsarbeten då tekniken sparar tid och ökar precisionen. 5G-test ska också genomföras i Amsterdams tätortsområden och inom trafiksektorn.

I fältförsöken i Drenthe deltog spruttillverkaren Agrifac, lantbruksuniversitetet i Wageningen, regionen Drenthe, Dronehub GAE Fondation och telekommunikationsbolagen KPN och ZTE Netherlands.