Vaxtrapport Ncn
Vårbruket är i södra Finland till och med två veckor tidigare än i genomsnitt. I landets norra delar framskrider våren enligt normal tidtabell. FOTO: Nina Colliander-Nyman
Jordbruk

Ruskigt väder avbröt vårbruket

Sådden av vårsäd inleddes kring påsk i södra Finland. Vårbruket framskred med fart i uppehållsvädret, men förra veckans kalla väder med regn och snö avbröt vårsådden. Vårbruket är dock i södra Finland till och med två veckor tidigare än i genomsnitt. I landets norra delar framskrider våren enligt normal tidtabell, uppger ProAgria i sin Växtodlingsrapport.

Regnen var dock mycket välkomna, särskilt i landets södra och mellersta delar. Regnen har jämnat ut åkrarnas mycket ojämna fuktförhållanden, vilket berodde på ojämn snösmältning och på att snön delvis avdunstade i kombination med ett regnfattigt april.

Det kylslagna vädret och regnen har gett tilläggstid för slutförandet av vårsådden. Nattfrosten har ställvis skadat höstsäd och höstoljeväxter i södra Finland, men jordbrukarna har besparats från större skador.

Långt hunnet i södra Finland

Sådden av vårsäd kunde inledas kring påsk och den har kommit längst i sydvästra Finland, där 90 procent av vårsäden har såtts. I Nyland, södra Finlands kustområden, Birkaland och Tavastland har 50-70 procent av vårsäden såtts.

Sådden av vårvete och korn har kommit längst. De förstsådda vårsädsskiftena har redan hunnit skjuta brådd och en del lindriga frostskador har observerats.

I mellersta och norra Österbotten samt Kajanaland har inledningen av vårbruket skjutits fram av vinterns återkomst. I Lappland är snötäcket ännu 10-30 cm tjockt.

Sockerbetssådden kunde inledas redan före medlet av april i sydvästra Finland. I södra Finlands kustområden, Tavastland och Österbotten inleddes sockerbetssådden under sista veckan i april. Betsådden är på hälft endast i Satakunda, där hälften av betarealen är sådd.

Rapssådden inleddes efter medlet av april i södra Finland. 80-100 procent av rapsen har redan såtts i södra Finland. I södra Österbotten är 25 procent av rybsen sådd, men i övriga delar av landet har sådden av våroljeväxter inte ännu inletts.

Sättningen av tidig potatis har slutförts i det egentliga odlingsområdet för tidig potatis i Åbolands skärgård och södra Finland. Bestånden tog god fart i värmen i april, men nu bromsas tillväxten av kallt väder.

Sättningen av sommarpotatis har bara inletts och det kylslagna vädret har skjutit fram inledningen av lagerpotatissättningen.

Tillsvidare har betydande växtskyddsproblem inte observerats och ogrässituationen är normal. Mera ogräs än normalt är dock att vänta på de skiften där bekämpning inte utfördes i fjol på grund av torkan. Baldersbrå förekommer rikligast av de höstgroende ogräsen.

Höstsäden har övervintrat bra

Höstsäd, höstoljeväxter, kummin och vallar har börjat växa för ett par veckor sedan i landets södra delar. Höstsäden har i huvudsak övervintrat bra, men förra veckans nattfroster har ställvis förorsakat skador på höstsäd i Nyland och södra Finlands kustområden. I Karelen och Norra Savolax uppskattar man att rågbestånden har övervintrat sämre än normalt.

Höstoljeväxtbestånd i dåligt skick förekommer däremot i Nyland, Norra Karelen och Södra Österbotten. I Nyland har nattfrost förorsakat en del skador på höstoljeväxter. Skador förorsakade av snömögel har ställvis observerats i höstsädsbestånd i södra Finland, där snön föll på ofrusen mark, vilket har gynnat skadesvamparnas framfart, särskilt i frodiga bestånd.

Vallarna har övervintrat tillfredsställande eller bra i hela landet. I södra Finland, där vallarnas tillväxt hann ta fart innan vädret blev kallare, har man ställvis observerat snömögelskador. På andra håll kan övervintringsskadornas omfattning bedömas först då tillväxten tar fart. Nya vallbestånd som led av förra sommarens torka måste kompletteras till en del i södra Finland.

Övergödslingen av höstsäd och -oljeväxter kunde inledas i fint väder efter medlet av april i landets södra och mellersta delar och arbetet är i stort sett färdigt med undantag för Norra Karelen, där man fortfarande väntar på att åkrarna ska torka upp efter snösmältningen.

I södra Österbotten kunde övergödslingen av höstsäd inledas redan i månadsskiftet mars-april på de torraste skiftena. I landets norra delar fördröjs vårgödslingen av rikligt snötäcke.

Övergödslingen av vallar inleddes efter medlet av april och arbetet är slutfört i södra Finland och västra Finlands kustområden. I landets inredelar har 25-50 procent av vallarna övergödslats. I norra Finland är man tvungen att ännu vänta på snösmältningen.

Livsmedelshavre och ärter intresserar

De mest betydande ändringarna i odlingsarealer gäller havre, våroljeväxter och baljväxter. Den ökande efterfrågan på livsmedelshavre och dess goda exportutsikter har avspeglat sig på odlingsintresset, med något ökande havrearealer runt om i landet.

Odlingsarealen av våroljeväxter uppskattas däremot minska på grund av misslyckad rapsodling i fjol, dålig prisutveckling och svag lönsamhet. Den allt bättre odlingssäkerheten, industrins ökande behov och det goda ekonomiska utfallet har lett till att intresset för ärtodling har ökat.

Inga större skiftningar i de totala odlingsarealerna för vårvete, maltkorn, kummin, bondböna och gröngödslingsvallar är att vänta, då odlingsintresset har ökat på en del området, men minskat på andra. Odlingsarealen för foderkorn, sockerbeta, matpotatis, naturvårdsåkrar och ekologisk areal ser ut att bli oförändrad.

Blomningen för dörren i södra Finland

Det varma vädret kring påsk väckte upp jordgubbar, bärbuskar och äppelträd. De första blommorna har observerats i jordgubbsbestånd under fiberduk på Åland och i södra Finland.

Vinbärens och äpplenas knoppar håller på att slå ut. På frilandsodlingar av jordgubbe har nya blad börjat växa ut. På andra håll av landet är växterna ännu i vila eller alldeles i början av sin tillväxt.

Inga större vinter- eller sorkskador har tillsvidare observerats i bär- och fruktodlingarna. Vinterskadornas omfattning kan bedömas först då tillväxten har tagit fart på allvar.

Plantering och sådd av grönsaker kunde inledas i normal tidtabell i slutet av april i landets södra delar, men det svala vädret bromsar tillväxten.