Agri Epi Centre Project Manager Duncan Forbes
Det rurala 5G-projektet i brittiska Somerset leds av Duncan Forbes som trivs med sina försökskor. FOTO: Agri-Epi-Centre
Jordbruk Maskin & teknik

5G förvandlar byvägen
till en snabb omkörningsfil

Snabba nätverk är en förutsättning för landsbygdens och jordbrukets framtida utveckling. Det framhåller Duncan Forbes som leder ett brittiskt 5G-projekt för elektronisk övervakning av mjölkkor. Målet är en bättre djurvälfärd och optimerad ekonomi.

Jordbruket står inför en snabb digitalisering. Precisionsodling är starkt på kommande i USA, men också i flera EU-länder. Sensorer och nätverk skapar och tar emot mängder av information som måste hanteras smidigt och tryggt.

En förutsättning är snabba nätverk. 5G-förbindelser är ett hett ämne, men än så länge har diskussionen inskränkt sig till digitalisering i tätorter. Landsbygden är inte lika intressant och det är både svårt och dyrt att skapa en god täckning.

Uppkopplade kor mår och trivs bättre

5G är förutsättning för att automatisera processer inom jordbruket, försök pågår på olika håll i EU. I Nederländerna prövas till exempel precisionsodling av potatis i realtid med hjälp av drönare och snabb uppkoppling av data.

I Storbritannien har ett pilotförsök inletts med test av 5G-teknik på uppkopplade mjölkkor. Tekniken används i en besättning med 180 mjölkkor på försöksgården South West Dairy Development Center i Somerset.

Försöksgården är fullpackad med ny teknik som höjer graden av automatisering. Till komfortutrustningen hör borstar som automatiskt börjar rotera då kon gnider sig mot dem. Sensorstyrda gardiner öppnar och stänger automatiskt, beroende på vädret.

Försöket är en del av konsortiet 5G Rural First Initative, som syftar till att utveckla en praktiskt orienterad 5G-teknik för landsbygden. Projektet i Somerset finansieras av den brittiska regeringen och nätverksjätten Cisco.

Korna har försetts med digitala halsband och öronmärken med sensorer som samlar och överför biometrisk information om kornas rörelser och hälsotillstånd. Tekniken gör det möjligt att individuellt fjärrövervaka varje mjölkko.

Den stora allmänheten kan dessutom följa verksamheten genom att ladda ned appen Me+Moo. Via appen kan användaren koppla upp en enskild ko för dagliga uppdateringar. Appen är samtidigt en PR-aktion för 5G-satsningen.

Sensorerna registrerar olika parametrar som i realtid rapporterar när kon äter, rapar, sover eller gör sig beredd att gå till mjölkroboten. Andra parametrar ger ständiga besked om hälsotillståndet och utlöser larm om någonting inte stämmer.

Då kon beger sig till mjölkroboten, öppnas porten automatiskt. Roboten identifierar kon och startar mjölkningen. Efteråt belönas den med foder. Mjölken analyseras med avseende på kvaliteten och resultatet dokumenteras i systemet.

Driver på digitaliseringen

Enligt projektledaren Duncan Forbes är en löpande information om boskapens hälsa och välfärd viktig för gårdens funktioner. Det är positivt ur djurskyddssynpunkt och effektiverar produktion och ekonomi. Boskapen ska må bra för att ge optimal avkastning.

Den tekniska utvecklingen ställer växande krav på nätverken. Antalet sensorer genererar enorma mängder data. 5G är en nödvändighet för att systemen ska fungera i realtid på landsbygden.

Enligt Duncan Forbes förvandlar 5G den lugna och lantliga byvägen till en snabb omkörningsfil som kopplar upp jordbruket till motorvägshastigheter. Nödvändig information för viktiga beslut blir tillgänglig inom ett par millisekunder.

Den nya tekniken kan också förbättra fjärrövervakningen av boskap ute på bete. Kor med digitala halsband och öronmärken kan ständigt hållas under uppsikt, oberoende av var de råkar befinna sig. Det är en påtaglig fördel.