Dsc09047
Som en liten tjuvstart på valborgsfirandet blev det uppvaktning med blommor och skumpa på Ålands Hushållningssällskaps årsmöte den 29 april. Från vänster Simon Karlsson som lämnar vd-jobbet för att helt ägna sig åt ekonomisk rådgivning, Carin Holmqvist som är omvald styrelseordförande, förra ordföranden Bo-Erik Sandell och husdjursrådgivaren Kerstin Lundberg som blir ny lantbrukssekreterare i Jomala.
Jordbruk

Ålands välbärgade Pro Agria
prioriterar utvecklingsprojekt

Efter fjolårets vinst på över 210.000 euro och med en dryg miljon i eget kapital ”firade” Pro Agria Ålands Hushållningssällskap årsmöte den 29 april med utdelning av blommor och bubbelvin samt middag på restaurang för mötets deltagare.

Men en som motvilligt missade tillställningen var sällskapets nye verkställande direktör Magnus J Stark, som på grund av SAS-piloternas strejk ”fastnat på fel ö”.

Från Madeira där han ”laddade upp för det nya jobbet” hade han dock sänt en videohälsning som slutade med att han skulle finnas på Åland torsdagen den 2 maj för sin första dag på den nya arbetsplatsen.

Men redan under våren har han flera gånger besökt Åland och tagit del av sina kommande arbetsuppgifter. I videon påpekade Stark att han vill utveckla hushållningssällskapets företagsledning, ekonomi, marknad och organisation inklusive ledarskap och medarbetarskap samt produktion och strategi.

Han vill också ”utveckla medlemskapet” samt integrera den hållbara åländska livsmedelsstrategin i hushållningssällskapets dagliga arbete.

– Men kom ihåg; riktningen är viktigare än hastigheten, betonade Magnus Stark.

Vill omstrukturera utvecklingsarbetet

Under mötesförhandlingarna berättade avgående vd Simon Karlsson att landskapsregeringen beviljat 280.000 euro för hushållningssällskapets utveckling och försök kopplade till landsbygdsnäringarna samt fiske och fiskodling.

Landskapsregeringen vill enligt Karlsson strukturera utvecklingsarbetet ”på ett givande sätt för näringen och dessutom samspelar med Ålands hållbara livsmedelsstrategi”.

– Nu ska vi först och främst hålla servicen uppe för alla bidragsansökningar som är aktuella i maj och också börja med en prioritering bland de föreslagna utvecklingsprojekt som finns, kommenterar hushållningssällskapets ordförande Carin Holmqvist.

Dsc09020
Ett tjugotal personer kom till åländska hushållningssällskapets vårmöte. Bilden togs innan mötesförhandlingarna inleddes.

Två omval i styrelsen

Hon var med redan när Ålands hushållningssällskap skapades i dess nuvarande form och blev i vintras under pågående mandatperiod ordförande när Bo-Erik Sandell ville lämna uppdraget av personliga skäl.

Vid styrelsens konstituerande möte direkt efter årsmötet valdes Carin Holmqvist att fortsätta som ordförande. Viceordförande är Erik Ekström som tillsammans med Yngve Österlund omvaldes för en ny treårsperiod.

Enligt valberedningens förslag minskades antalet styrelsemedlemmar från sju till sex eftersom Sandell som också var i tur att avgå undanbett sig omval.

I valberedningen fortsätter Fredrik Söderlund, Jon Lindeman och Johan Holmqvist med den sistnämnda som sammankallare.

Alla arvoden förblev oförändrade liksom också medlemsavgifterna. Avgiften är 30 euro för en person- eller samfundsmedlem. Den som köper hushållningssällskapets tjänster för mer än 300 euro per år blir automatiskt medlem.

Färre semineringar, mera fruktrådgivning

Under fjolåret hade Ålands Hushållningssällskap åtta anställda fram till slutet av juli när seminologen Henrik Nylund slutade sedan antalet semineringar minskat.

I stället har hushållningssällskapet ändrat arbetsschemat för den kvarvarande seminologen Åsa Cronholm och ökat samarbetet med företagare för att komplettera hennes arbete.

– Jag känner mig nöjd med den nya strukturen eftersom den förbättrar våra möjligheter att kunna bibehålla verksamheten under våra vingar ytterligare en tid vilket våra kunder har önskat, skriver Simon Karlsson i årsöversikten.

Där ser han också fram emot att speciellt fruktrådgivningen får ökad bemanning och ”återgår till en mer normaliserad situation”.