Frilandsodl Skordearb Ligg
Jordbruks- och trädgårdsproduktionen samt skötsel av produktionsdjur är för tillfället de mest kritiska branscherna i fråga om behov av säsongsarbetskraft. Man behöver nu 1500 arbetstagare till de nödvändiga vårarbetena.
Jordbruk Landsbygdsnäringar

Finland behöver 1500 säsongsarbetare till våren - coronaepidemin sätter käppar i hjulen

Jordbruks- och trädgårdsproduktionen samt skötsel av produktionsdjur är för tillfället de mest kritiska branscherna i fråga om behov av säsongsarbetskraft och behöver 1500 arbetstagare till våren. Det här framgår av en kartläggning som ministeriernas gemensamma tjänstemannaarbetsgrupp gjort.

Arbetsgruppen tillsattes av arbets- och näringsministeriet (TEM) tidigare i veckan och har utrett de kritiska branschers säsongsarbetskraft och dess tillträde till landet under det undantagstillstånd som råder på grund av coronaviruset. Jord- och skogsbruksministeriet och försörjningsberedskapscentralen FBC har gjort utredningen inom JSM:s förvaltningsområde. De uppskattar att 1500 utländska personer behövs för de kritiska vårarbetena i år. Mängden är ungefär en tredjedel av den arbetskraft som normalt anländer till vårens säsongsarbeten. Fortfarande behövs också inhemsk arbetskraft för att vårarbetena ska bli gjorda.

Arbetskraften kritisk för försörjningsberedskapen

Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (C) tackar arbetsgruppen för ett snabbt arbete och anser det viktigt att den nu kartlagda nödvändiga mängden säsongsarbetare fås till Finland inom kort.

- Man har gjort ett tvärförvaltningsmässigt arbete för att försäkra sig om att de för försörjningsberedskapen kritiska arbetstagarna kommer in i landet. Parallellt med det letar vi efter sätt att anställa säsongsarbetskraft som redan finns i landet. Vi gör allt vi kan för att primärproduktionen ska kunna fortsätta utan störningar, säger han.

Jord- och skogsbruksministeriet fortsätter beredningsarbetet tillsammans med branschens aktörer. Noggrannare instruktioner gällande anlitande av säsongsarbetskraft och praxis för gränsöverskridning kommer inom de närmaste dagarna från JSM, försörjningsberedskapscentralen FBC och gränsmyndigheterna. Primärproduktionens arbetskraftsbehov på längre sikt kommer också att granskas.