Jordbruk

Minneslistan

Anmäl om force majeure så snart som möjligt

På grund av coronaepidemin är det skäl att hålla i minnet vad du kan göra om du drabbas av force majeure eller en exceptionell omständighet.

Om du eller din gård råkar ut för force majeure eller en exceptionell omständighet ska du inom 15 arbetsdagar göra en anmälan om saken till den behöriga myndigheten, dvs. landsbygdsnäringsmyndigheten för din kommun eller NTM-centralen. Bara genom att anmäla om force majeure kan du behålla din rätt till jordbrukarstöden eller en del av dem.

Det är bäst att göra anmälan med e-post. Om du postar anmälan ska du per telefon försäkra dig om att anmälan har kommit fram. Foga också bevis till anmälan.

I det rådande coronaepidemiläget kan du åberopa force majeure till exempel i följande fall:

• Det ordnas inga kurser som krävs för din ekoförbindelse. På basis av force majeure kan du flytta fram avläggandet av ekokursen till en senare tidpunkt. Det betalas dock ingen ersättning för förbindelsen förrän du har avlagt den utbildning som krävs för förbindelsen.

• Det ordnas inga utbildningar för växtskyddsexamen eller testningar av växtskyddssprutor. På basis av force majeure kan du avlägga utbildningen och låta testa sprutan senare. Lägg ändå märke till att du kan avlägga examen också på nätet.

Huvudstödansökan öppnar 27.4

Huvudstödansökan börjar i Viputjänsten måndag 27.4. Ansökningstiden pågår till medlet av juni.

Livsmedelsverket informerar mer om huvudstödansökan senare.

Ansökningsguiden har publicerats

Ansökningsguiden för jordbrukarstöd 2020 har publicerats på webbplatsen livsmedelsverket.fi. Guiden består av en basguide till stödansökan och en stödguide med detaljerade stödvillkor. Ansökningsguidens bilagor innehåller dessutom nyttig information om till exempel besittningsöverföringar, stödnivåer och växtarter.

De viktigaste ändringarna jämfört med fjolåret finns samlade i början av kapitlen. Guiden innehåller dessutom två nya kapitel. I kapitlen berättas om påföljderna av missbruk av jordbrukarstöd samt om hur exceptionella väderförhållanden påverkar ansökan om stöd och odlingsåtgärderna som förutsätts i stödvillkoren.

Ansökningsguiden hittar du här.

Den samlade stödansökan inleds med basskiftesändringar

Det är skäl att utgå från de senaste arealuppgifterna när den samlade stödansökan görs, påminner Livsmedelsverket.

Om basskiften behöver sammanslås eller delas och nya skiften behöver skapas så gör det senast 10.5. Då hinner ändringarna behandlas i kommunen i god tid med tanke på ansökan om stöd.

Skiften i gemensam användning kan ritas in i Vipu

I år är det för första gången möjligt att i Vipu ange gränserna för jordbruksskiften på basskiften i gemensam användning.

Det är bra att planera anmälan i god tid, eftersom skiftesinnehavarna behöver komma överens sinsemellan om vem som ska rita in jordbruksskiftenas gränser i Vipu när det gäller skiften i gemensam användning.

Efter det ska varje skiftesinnehavare lämna in sin stödansökan elektroniskt.

Förlängda förbindelser kan sökas vid huvudstödansökan

Du kan ansöka om att förlänga miljö-och ekoförbindelser samt miljöavtal i samband med huvudstödansökan.

De förbindelser och avtal för vilka du ansöker om förlängning fortsätter att gälla ända fram till 30.4.2021.

Studera frågor och svar om förlängda förbindelser på webbplatsen livsmedelsverket.fi.

Ta del av guiderna innan du söker stöd

- Ansökningsguiden för jordbrukarstöd: Guiden består av en basguide till stödansökan och en stödguide med detaljerade stödvillkor. Ansökningsguidens bilagor innehåller dessutom nyttig information om till exempel besittningsöverföringar, stödnivåer och växtarter.

- Guiden Tvärvillkor 2019: Guiden, som ges ut varje år, innehåller de samlade tvärvillkoren. Att tvärvillkoren iakttas är ett krav i samband med de flesta av jordbrukarstöden. De ändringar som har gjorts sedan fjolåret kan läsas i kapitlet Nytt 2019.

- Guiden Krav på journalföring av jordbruksproduktion: Guiden innehåller en sammanfattning av kraven på journalföring av jordbruksproduktion. Kraven som presenteras i guiden utgår från gällande bestämmelser och anvisningar.

Guiderna hittas på Livsmedelsverkets webbsida: livsmedelsverket.fi

Ansökan om stödrättigheter ur reserven pågår

Du kan ansöka om att tilldelas stödrättigheter ur den nationella reserven. Ansökan görs på blankett 289 och sista inlämningsdagen är 15.6.

Lämna in blanketten med tillhörande bilagor till NTM-centralen, eller på Åland till Statens ämbetsverk på Åland.

Läs mer här.

Uppdatera din webbläsare före stödansökan

Livsmedelsverket rekommenderar att Viputjänsten används med de nyaste versionerna av webbläsarna Mozilla Firefox och Google Chrome.

Av datasäkerhetsskäl kan Microsoft Internet Explorer inte längre användas för Viputjänsten.

Förskotten på växthusstöd betalas ut från och med 17.4

Livsmedelsverket börjar betala ut förskott på växthusstöd för 2020 från och med 17.4.

Förskottet som betalas är cirka 60 procent av det växthusstöd som sökts år 2020.

I Viputjänsten kan du kontrollera uppgifterna om utbetalda stöd.