Vilsack Whitehouse Pete Souza 20120131 Vilsack
Tom Vilsack (t.v.) var mångårig jordbruksminister i Barack Obamas administration. Nu fortsätter han att basa för jordbrukspolitiken i Joe Bidens regering. FOTO: Whitehouse/Pete Souza
Jordbruk Globalt

Joe Biden nominerade
Vilsack till agrarminister

Den före detta Iowa-guvernören och jordbruksministern Tom Vilsack återgår till sitt gamla jobb under president Joe Biden. Vilsack tjänade som president Barack Obamas jordbruksminister under perioden 2009 till 2017.

Efter Donald Trumps valseger måste han lämna plats till Sonny Perdue. I stället blev han ordförande för de amerikanska mjölkexportörernas organisation USDEC. Efter den parentesen återvänder Vilsack nu till sitt gamla jobb.

Den blivande presidenten Joe Biden motiverar valet av den 70-åriga Vilsack med sin kännedom om jobbet och goda kontakter till den amerikanska landsbygden. Han ville ha en erfaren person på posten.

Enligt Biden behöver hans regering en person som snabbt kan sätta sig in i jobbet, eftersom landsbygden behöver snabb och effektiv hjälp för att dämpa följderna av pandemin och den därtill förknippade ekonomiska recessionen.

Har förtroende hos USA:s farmare

Biden medger att Vilsack till en början var en aning motsträvig. Han pockade nog inte på att återvända till jobbet. Vilsack är en person som känner jordbruksministeriet USDA både utan och innan och kan sin sak, motiverar Biden sitt val för nyhetsbyrån AP.

Under sin första period som Barack Obamas jordbruksminister skaffade Vilsack fram enorma offentliga investeringar till landsbygden. Dessutom stärkte han det nationella bespisningssystemet i skolorna.

Vilsack var också angelägen att stärka standarderna för livsmedelssäkerhet i USA. Då Vilsack igen en gång accepterade nomineringen, lovade han att bli Biden-administrationens främsta talesman för den amerikanska landsbygden.

De amerikanska producentorganisationerna har välkomnat valet av Vilsack. American Farm Bureau Federation (AFBF) anser att det är viktigt att landet får en jordbruksminister som känner landsbygden och den komplexa jordbrukspolitiken.

Det är svårare än man tror att förstå jordbrukspolitik, konstaterar AFBF-ordförande Zippy Duvall. Vilsack garanterar en likvärdig behandling av växtodlare och boskapsproducenter med avseende på målsättningarna för näringens uthållighet.

Tillsammans med Tom hade vi ett gott förhållande under Vilsacks första mandatperiod, framhåller Duvall. Samarbetet har fortsatt sedan dess. Nu skulle det gälla att utveckla nästa upplaga av jordbrukslagen Farm Bill.

Enligt Duvall borde staten och agrarbranschen tillsammans lägga upp en rättvis marknad som möter den internationella konkurrensen. Jordbrukets klimatpolitik ska också i fortsättningen förbli marknadsbaserad och bygga på frivillighet.

Motkandidaten ska sköta bostadspolitik

Vilsack representerar en rätt konservativ uppfattning om jordbruksministeriets uppgifter. USDA verkställer jordbrukspolitiken, övervakar livsmedelssäkerhet, landsbygdens utveckling och programmet för matkuponger.

De senaste veckorna har det kraftigt spekulerats om chanserna för en nominering av den afroamerikanska kongresskvinnan Marcia L. Fudge för posten som jordbruksminister. Detta hade samtidigt blivit ett linjeval för jordbrukspolitiken.

Fudges uppbackare anser att tiden nu hade varit inne att lansera en svart jordbruks- och matminister som i högre grad beaktar fattigare småbrukare och befolkningen i städerna och deras behov.

Gruppen bakom Fudges påtalade missförhållandet att alla utom två amerikanska jordbruksministrar har varit vita män under de senaste 120 åren. Det finns alltså gott om utmaningar på det hållet, framhåller National Black Farmers Association (NBFA).

Nomineringen av Vilsack till jordbruksminister gjorde denna gång slut på förhoppningarna om en svart jordbruksminister, men Vilsack har lovat att ge den svarta minoriteten mer tyngd och inflytande i frågor som gäller jordbrukspolitiken.

Marcia Fudge kommer i gengäld att basa för ministeriet för bostäder och stadsutveckling HUD. Ministeriet ska dämpa coronakrisens effekter på bostadsmarknaden och motverka hyreshöjningar och bostadsbrist.