Det är en ansenlig mängd arbetstimmar som markägare i Ingå lagt ner på att följa med, fördjupa sig i, anmärka på och korrigera fel som uppstått under processen med att göra upp en ny generalplan.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle


Ingen politik eller religion. Får, kaniner, kor och odling av många slag är det som gäller på Bondbloggen. Skribenterna bakom bloggen visar upp det som är en vanlig vardag för bonden av idag.

Naturresursinstitutet Luke fick in tusentals svar för två år sedan. Nu skickas ny enkät ut för att se om klimatdebatten påverkat bönderna.
Handelskriget mellan EU och USA om subventionerna till Airbus har blivit en katastrof för franska vinexportörer. På grund av USA-tullarna på 25 procent har de förlorat nästan hälften av sin USA-försäljning. Nu kräver de kompensation av franska staten och Airbus.

Bondeprotesterna sprider sig i Europa. Spanska bönder drar nu också ut till kamp mot orättvist låga livsmedelspriser och stigande kostnader. De senaste månaderna har protester arrangerats i Madrid och ett stort antal andra städer.

EU har startat ett nytt miljonprojekt, som vänder sig till jordbrukare och livsmedelsindustrin. Det heter ”Fields”, och ska både forska och utbilda i hållbar utveckling, cirkulär ekonomi och digitalisering. Meningen är att minst 20.000 jordbrukare ska få möjlighet att gå någon av de utbildningar som kommer att organiseras. Totalt bidrar EU till projektet med en finansiering på fyra miljoner euro genom programmet Erasmus.
I insändaren kommenterar producent Heidi Grandell-Sonck vid Yle Spotlight den uppmärksamhet som programmet "De tysta skriken" har väckt och som Landsbygdens Folk har återgett.
Under älgjakterna säsongen 2019 fick man som byte drygt 52.000 älgar, vilket är cirka tio procent färre än föregående år. Älgbytet minskade mest i norra Finland, men även längst i söder, uppger Finlands viltcentral.

Antibiotikarester i rötslam från reningsverk tycks inte bidra till ökad antibiotikaresistens när slammet sprids på åkermark. Det visar en studie från Göteborgs universitet.
I onsdags publicerade naturresursinstitutet de senaste uppskattningarna av våra skogars avkastnings- och användningsmöjligheter, i praktiken hur mycket vi kan avverka inom hållbarhetens gränser. Det gäller nationellt och i våra regioner. I motsats till en del tidigare utredningar om var gränserna går för att vi ska kunna idka hållbart skogsbruk, så brukar den här uppskattningen åtminstone i viss mån ha konkreta siffror så att man har något att hålla sig till – så känns det i alla fall.

Utifrån Naturresursinstitutets uppskattning håller vildsvinsstammen i Finland på att minska. I januari 2020 fanns det enligt beräkningarna cirka 1.400 vildsvin i Finland. Naturresursinstitutet inleder i år GPS-märkning av vildsvin i Sydöstra Finland. Avsikten är att kartlägga vildsvinens utbredning i vårt land.