Viktor Harvio
Viktor Harvio vikarierar SLC:s skogsombudsman Anders Portin.
Skogsbruk SLC

Viktor Harvio är ny
skogsombudsman på SLC

Forstmästare Viktor Harvio är ny skogsombudsman på SLC. Harvio, 30, inledde arbetet den 20 april och vikarierar ordinarie skogsombudsman Anders Portin som är tjänstledig och jobbar som specialmedarbetare för minister Thomas Blomqvist.

– Jag ser det som en stor ära att få komma och jobba för SLC. Jobbet är mångsidigt och man får arbeta med ett brett fält av skogspolitiska frågor. Intressebevakning ligger mig varmt om hjärtat och det är viktigt att helheten fungerar inom skogssektorn och att också de svenskspråkiga i Finland blir hörda, säger Harvio.

Harvio har tidigare fungerat som analytiker på skogskonsultföretaget Indufor. Han har också arbetserfarenhet bland annat från Förenta Nationerna (FAO/UNECE), Ruralia-institutet, FSC Finland och den finländska skogsindustrin.

– Skogarna, med sina åtskilliga olika värden, är viktigare än någonsin. Eftersom största delen av Finlands skogsmark ägs av privata skogsägare är det också ytterst viktigt att den finländska skogsägaren blir hörd när skogsfrågor behandlas på olika nivåer, säger Harvio.

Skogsombudsmannens viktigaste uppdrag är att bevaka skogsfrågor i nära samarbete med de fem svenskspråkiga skogsvårdsföreningar som är medlemsföreningar i SLC samt i samarbete med SLC:s skogsutskott.

Skogsombudsmannen följer även med aktuella planeringsfrågor på SLC:s verksamhetsområde och miljörelaterade frågor gällande lantbruk i samarbete med de regionala producentförbunden. Till arbetsuppgifterna hör även uppföljning av skogscertifieringen.

Skogen en bärande kraft i Finland

Viktor Harvio ser skogsbranschen överlag som väldigt spännande med stora och komplexa aktuella frågor, inte minst klimatförändringen.

– Skogen och skogsindustrin har ju historiskt varit en bärande kraft i Finland och trots att mycket har hänt under åren har skogsindustrin alltid hittills klarat av utmaningarna.

Då det kommer till skogens kolbindande effekt har Harvio faktiskt skrivit sin magistersavhandling om trähöghusbyggande.

– Jag intresserar mig särskilt för hur man kunde använda mer trä i byggandet. I dagsläget finns det kring 90 bostadshöghus av trä i Finland, men det planeras och byggs hela tiden fler. Också stora byggföretag har börjat visa mer intresse för trähöghusbyggande.

Här kommer vi enligt Harvio också tillbaka till den enskilda skogsägaren: man får bättre betalt för stock.

– Och stock binder också mer kol, både för att träden växer längre tid i skogen och för att slutprodukten är långlivad.