A320 Hangar Fal
EU vill äntligen återställa den problematiska tullkonflikten med USA kring subventionerna till Airbus och Boeing. FOTO: Airbus
Jordbruk EU Globalt Marknad

EU och USA pausar
tulltvisten om Airbus

EU och USA-regeringen har enats om en tillfällig paus på fyra månader för de ömsesidiga strafftullar som försvårar handeln mellan de två handelsblocken. Under pausen ska parterna förhandla om subventionerna till Airbus och Boeing.

De olösta problemen inom WTO-domstolen och de ömsesidiga subventionerna till Boeing och Airbus under Trump-eran har starkt förlamat den transatlantiska handeln. Tvisten berör i hög grad också agrarprodukter och jordbruksmaskiner.

Joe Bidens valseger har väckt nya förhoppningar inom EU om bättre handelsförbindelser över Atlanten. De positiva reaktionerna från USA har emellertid låtit vänta på sig. Biden har hittills inte signalerat något större intresse att avveckla tullarna från Trump-eran.

Nu vänder vindarna, signalerar EU-kommissionen. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uppger att hon förra veckan telefonerade med president Joe Biden. Enligt von der Leyen var samtalet framgångsrikt.

Under samtalet kom parterna överens om att tillfälligt ta bort tullarna på flygplan och andra produkter för en tid av fyra månader. Åtgärden ska förbättra klimatet till gynnsamma förhandlingar om de framtida handelsförbindelserna.

WTO har tidigare beviljat USA rätt att kassera in 25-procentiga strafftullar på EU-produkter som whisky, griskött, ostar, yoghurt, smör, oliver och viner till ett årligt värde av 6,5 miljarder euro. EU har svarat med tullar till ett värde av 3,4 miljarder euro.

EU-tullarna på USA-produkter omfattar bland annat amerikanska traktorer med en motoreffekt upp till 130 kW eller 177 hk. Exempel på andra tullbelagda produkter är tomatketchup, nötter, rom och vodka.

I praktiken sträcker sig konflikten mer än femton år tillbaka i tiden. EU och USA anklagar varandra för att bevilja otillåtna subventioner som gynnar de egna företagen. USA har också visat ett starkt missnöje över EU:s begränsningar för jordbrukshandeln.

Från EU:s sida har stora förhoppningar ställts att den nya USA-administrationen under president Joe Biden skulle töa upp de frostiga handelsrelationerna mellan blocken. Relationerna tog en djupdykning under Donald Trumps fyra år som president.

WTO-kvoterna måste anpassas

EU och USA har nyligen också avslutat förhandlingarna för att anpassa WTO:s kvoter för jordbrukshandeln efter Storbritanniens utträde ur EU. Förhandlingarna hade som mål att dela upp kvoterna mellan EU och Storbritannien.

Avtalet rättar sig efter de senaste handelsflödena, En del av volymen fördelas till EU och en annan del till Storbritannien. Avtalet omfattar dussintals kvoter och handel för flera miljarder euro, inklusive nötkött, fjäderfä, ris, mejeriprodukter, grönsaker och viner.

EU har genomfört motsvarade förhandlingar om fördelningen av handeln med bland annat Argentina, Australien, Norge, Pakistan, Thailand och Indonesien. Resultatet ska ännu ratificeras av EU-parlamentet och rådet.