Jordbruk EU

Spanien nödslaktar
skeppsbrutna nötdjur

De spanska myndigheterna började under veckoslutet nödslakta alla nästan 900 nötkreatur från transportfartyget Karim Allah efter en två månader lång irrfärd på Medelhavet. Boskapen på ett annat nödställt transportfartyg befinner sig ännu ute till sjöss.

Sammanlagt 2.670 nödställda ungdjur har sedan december kryssat i flera veckors tid utan mål kring Medelhavet i två transportfartyg. Fartygens destination var Turkiet som vägrade att ta emot lasten. Ett nytt försök gjordes utan resultat i Libyens huvudstad Tripoli.

Ingen hamn ville ta emot lasten, då blåtungesjuka hade konstaterats ombord. Efter mer än två månaders färd har Spanien nu beviljat tillstånd för det libanesiska fartyget Karim Allah att lossa alla 873 nötdjur i den sydspanska staden Cartagena.

Av fartygets sammanlagt 895 djur har 22 djur dött på vägen. Lossningen av djuren inleddes i slutet av förra veckan. Lastens ägare försökte i sista stund förhindra en nödslakt genom att söka en spansk köpare för boskapen, uppger den spanska TV-kanalen RTVE.

Detta visade sig vara omöjligt då levande boskap inte får importeras till EU från länder utanför den europeiska unionen, i detta fall Libyen. En fortsatt transport till en annan destination utanför EU var inte möjlig med tanke på boskapens svaga hälsotillstånd.

En domstol i Madrid fastställde därefter att djuren ska lossas och nödslaktas i hamnen Escombreras utanför Cartagena. Enligt tidningen El Pais slog myndigheterna upp tält i hamnen där djuren har slaktats på ort och ställe.

Karim Allah var utsprungligen på väg till en turkisk hamn, men de turkiska myndigheterna avvisade fartyget på grund av oklarheter med hälsointygen. Fartyget tog därefter kurs på Libyen men inte heller där ville man ta emot lasten.

Det Togo-flaggade fartyget Elbeik med 1.776 ungdjur ombord kryssar fortfarande på Medelhavet efter att fartyget hade avvisats från hamnar i Turkiet och Libyen på grund av misstanke om blåtunga i lasten.

Fartyget lämnade Spanien i medlet av december. Enligt den marina spårningsappen Marinetraffic rörde sig Elbeik på måndagen på en nordvästlig kurs med en fart av 8,7 knop i farvattnen söder om den grekiska kusten.

Enligt spanska tidningsuppgifter består lasten i båda fallen av mellan sex och tolv månader gamla limousin- och charolais-tjurkalvar. Varken myndigheter, djurens ägare, befraktare eller rederierna har varit beredda att ta ansvar för det skedda.