Sorter Korn Flerradiga Webben
Korn är det mest odlade spannmålsslaget i Finland. På bilden sorten Brage, en högavkastande lite äldre sort för foderbruk. FOTO: Anna Kujala
Jordbruk Tema

Flera nya kornsorter
i förteckningen

År 2020 odlades korn på cirka 456.900 hektar. Den mest odlade fodersorten var Vertti med 10,3 procent av arealen. Den tidigare ettan Brage hade nu en andel på 10,0 procent.

Följande i odlingspopularitet var Kaarle med åtta procent och Toria på sex procent. Den mest odlade tvåradiga sorten var Arild med sex procent av totalarealen.

Populärast bland maltkornen är fortfarande RGT Planet med 45 procents andel. Övriga populära maltkornssorter var Harbinger och Propino med tolv respektive tio procent av maltkornsarealen.

De nya sorterna i den officiella sortförteckningen år 2021 är i tidighetsordning: flerradiga Huima, Tuomas och Santeri samt tvåradiga Maire, KWS Chrissie, Brienne, Wish och Skyway.

Här nedan följer en beskrivning av de nya sorterna i sortförteckningen, samt av de sorter i praktisk odling för vilka noteras resultat i de officiella sortförsöken 2013–2020. Sorterna anges i tidighetsordning.

Marja Jalli och Merja Högnäsbacka
Naturresursinstitutet

De flerradiga kornsorternas skördar på odlingszonerna I och III i de officiella sortförsöken 2013-2020 som pdf. Kilogram per hektar. Sorterna i tidighetsordning.

Flerradiga kornsorterna i de officiella sortförsöken 2013-2020 som pdf.

De flerradiga sorterna i tidighetsordning

Vertti (Boreal 2015) är en kortvuxen sort med mycket god stråstyrka. Den är idag den mest odlade. Den har den största kärnan av alla tidiga sorter. Proteinhalten är hög. Mycket god resistens mot kornets bladfläcksjuka, men känslig för sköldfläcksjuka. Mjöldagg kan förekomma.

Mainio (Plantanova 2019) har en god avkastning med beaktande av den korta växttiden. Den är mer liggsädsbenägen än genomsnittet. Kvaliteten är god. Mjöldaggsresistensen är god. I sjukdomsbekämpningen bör noteras en svaghet för kornets bladfläcksjuka. Resistensen mot kornets sköldfläcksjuka är en aning bättre än genomsnittet.

Onerva (Boreal 2020) är drygt fem dagar tidigare än Kaarle, men når upp till samma avkastningsnivå. Tusenkornsvikten är hög. Strået är kort. Bildar liggsäd i samma mån som Kaarle. Motståndskraften mot mjöldagg är litet under genomsnittet. Motståndskraften mot kornets bladfläcksjuka är medelmåttig. Också motståndskraften mot sköldfläcksjuka är medelmåttig eller i samma klass som Aukustis men svagare än Kaarles. Dess motståndskraft mot stråbas- och bladfläcksjuka är över genomsnittet.

Aukusti (Boreal 2010) är en tidig fodersort med hög avkastning. Både hektolitervikten och tusenkornsvikten är rätt höga. Kornets bladfläcksjuka och mjöldagg förekommer i någon mån.

Hermanni (Boreal 2019) har en god avkastning liksom alla nya sorter. Strået är mycket styvt. Kvaliteten är en av de bästa bland de tidiga sorterna. Stora kärnors andel i skörden är stor. Resistensen mot kornets bladfläcksjuka är god. I bekämpningen bör känsligheten för kornets sköldfläcksjuka noteras. Mjöldagg kan också förekomma.

Brage (Graminor, Norge 2010) är en foderkornsort med mycket stor avkastning. Hektolitervikten är hög men kärnan är liten. Proteinskörden är stor. Den representeras av Lantmännen Agro.

Huima (Plantanova 2021) är drygt två dagar tidigare än mätarsorten Kaarle, men har lika hög avkastning. Strået är mycket styvt. Kvalitetsegenskaperna är mycket goda, i klass med Kaarles. Motståndskraften mot mjöldagg är god. Motståndskraften mot kornets bladfläcksjuka är en aning under genomsnittet, på samma nivå som Aukustis. Resistensen mot kornets sköldfläcksjuka är något över genomsnittet, på samma nivå som Aukustis och Kaarles. Dess motståndskraft mot kornets stråbas- och bladfläcksjuka är genomsnittlig, på samma nivå som Kaarles och Aukustis.

Armas (Plantanova 2018) är tre dagar senare än Aukusti, men lika avkastningsrik. Stråstyrkan är i klass med Aukustis. Kvaliteten är mycket god och proteinskörden är stor. Resistensen mot mjöldagg är bättre än Aukustis. I övrigt är resistensen mot växtsjukdomar medelgod, på samma nivå eller något bättre än Aukustis.

Tuomas (Boreal 2021) ger högre skörd än Kaarle men är en dag tidigare. Stråstyrkan har inte kunnat fastslås då liggsäd noterats endast i ett försök. Tack vare sin höga kvalitet är den ett utmärkt tillskott i sorturvalet. Dess motståndskraft mot mjöldagg är något under genomsnittet det vill säga någonstans mellan Aukustis och Kaarles. Resistensen mot kornets bladfläcksjuka är medelmåttig. Motståndskraften mot kornets sköldfläcksjuka är däremot något över genomsnittet, på samma nivå som Aukustis och Kaarles. Dess resistens mot kornets stråbas- och bladfläcksjuka är likvärdig med Aukustis och Kaarles.

Birk (Graminor, Norge 2019) är en flerradig sort med medellång växttid. Avkastningspotentialen är på samma nivå som för sorterna med samma växttid. Kvaliteten är utomordentlig, kärnan är stor. Resistensen mot bladfläcksjukdomar är medelmåttig. Sorten representeras av Lantmännen Agro.

Uljas (Plantanova 2018) har en mycket god stråstyrka. Kärnorna är mycket stora och hektolitervikten är hög. Bättre motståndskraft mot mjöldagg än Aukustis. I övrigt är motståndskraften medelgod, på samma nivå som Aukustis eller något bättre.

Santeri (Boreal 2021) är en dag tidigare än Kaarle. Avkastningsförmågan är lika god. Stråstyrkan har inte kunnat fastslås då liggsäd noterats endast i ett försök. Kvalitetsegenskaperna for Santeri är goda och medför en förbättring i sorturvalet. Hektolitervikten är hög, liksom hos alla nya flerradiga sorter, betydligt högre än Kaarles. Helkornsprocenten är mycket hög för en flerradig sort. Dess resistens mot mjöldagg är genomsnittlig, bättre än Aukustis och på samma nivå som Kaarles. Motståndskraften mot kornets bladfläcksjuka är god, på samma nivå som Kaarle. Resistensen mor kornets sköldfläcksjuka är något över genomsnittet, på samma nivå som Aukustis och Kaarles. Motståndskraften mot kornets stråbas- och bladfläcksjuka är något över genomsnittet, bättre än Aukustis men på samma nivå som Kaarles.

Severi (Boreal 2013) ger lika hög avkastning som Kaarle. Strået är styvt. Kärnstorleken under genomsnittet. Proteinhalten är låg. Utmärkt motståndskraft mot kornets sköldfläcksjuka.

Jalo (Plantanova 2020) är en flerradig sort med samma växttid och avkastningspotential som Kaarle. Bildar också lika mycket liggsäd som Kaarle. Den har klarat sig bra i synnerhet på odlingszon III. Resistensen mot mjöldagg är medelmåttig, liksom Kaarles. Resistensen mot nättypen av kornets bladfläcksjuka är god liksom Kaarles. Resistensen mot fläcktypen av kornets bladfläcksjuka är medelmåttig eller också på samma nivå som Kaarles. Resistensen mot sköldfläcksjuka är liksom Kaarles något bättre än genomsnittet.

Alvari (Boreal 2015) är en sort med mycket stor kärna och hög skördepotential. Stråstyrkan är god. Synnerligen god resistens mot sköldfläcksjuka. Resistensen både mot mjöldagg och kornets bladfläcksjuka är också god.

Justus (Boreal 2013) har en lägre skördepotential än mätarsorten Kaarle. Trivs i synnerhet på lerjord. Hektolitervikten är medelmåttig. Motståndskraften mot växtsjukdomar är god.

Kaarle (Boreal 2014) är en sort med toppavkastning. Den höga skördepotentialen har visat sig i synnerhet på odlingszon III. En av de bästa gällande stråstyrkan. Kvalitetsegenskaperna är mycket goda. Resistensen både mot nättypen av kornets bladfläcksjuka och sköldfläcksjuka är synnerligen god.

Turkka (Boreal 2018) har liksom Kaarle visat en hög avkastningsförmåga i synnerhet på odlingszon III, men i södra Finland har skörden varit lägre än Kaarles. Strået är mycket styvt. Kvalitetsegenskaperna lika goda som de bästa flerradiga sorternas. Resistensen mot mjöldagg något bättre än Aukustis. I övrigt är resistensen mot växtsjukdomar medelgod, på samma nivå som Aukustis eller något bättre.

Sylvester (Boreal 2020) är en flerradig sort med samma växttid som Kaarle men med en högre avkastningspotential än denna. Stråstyrkan är på samma nivå. Ingen liggsäd har noterats i försöken. Motståndskraften mot mjöldagg är något under genomsnittet eller på samma nivå som Aukustis. Resistensen mot nättypen av kornets bladfläcksjuka är god och resistensen mot fläcktypen av kornets bladfläcksjuka är medelmåttig eller på samma nivå som Kaarles. Resistensen mot sköldfläcksjuka är något över genomsnittet. Resistensen mot kornets stråbas- och bladfläcksjuka är god.

Rödhette (Graminor, Norge 2020) är en sort med lika god avkastningsförmåga och lika lång växttid som Kaarle. Stråstyrkan är lika god som Kaarles. Resistensen mot mjöldagg är riktigt god. Resistensen mot nättypen av kornets bladfläcksjuka är god men resistensen mot fläcktypen av kornets bladfläcksjuka är något under genomsnittet. Resistensen mot kornets sköldfläcksjuka är medelmåttig eller något svagare än Kaarles. Också resistensen mot kornets stråbas- och bladfläcksjuka är något under genomsnittet, eller svagare än Kaarles. Sorten representeras i Finland av Hankkija.

Bredo (Graminor, Norge 2019) är en sort med toppavkastning. Stråstyrkan är mycket god med beaktande av att sorten är sen. Ingen liggsäd har noterats i sortförsöken. Hektolitervikten är hög. Kärnan är mindre än för andra sena flerradiga sorter. Sorten representeras av Lantmännen Agro.

Eversti (Boreal 2017) är den allra senaste av våra flerradiga sorter, ungefär en dag senare än Kaarle. Avkastningen är också en av de högsta. Den är mycket stråstyv även om strået är ganska långt. Kärnan är stor och kvaliteten god. Motståndskraften mot nättypen av kornets bladfläcksjuka är mycket god.

Sorter Korn Tvaradigt Webben
I sortförteckningen upptogs i år fem nya tvåradiga sorter. FOTO: Anna Kujala

De tvåradiga kornsorternas skördar på odlingszonerna I och III i de officiella sortförsöken 2013-2020 som pdf. Kilogram per hektar. Sorterna i tidighetsordning.

Tvåradiga kornsorterna i de officiella sortförsöken 2013-2020 som pdf.

De tvåradiga kornsorterna i tidighetsordning

Arild (Lantmännen, Sverige 2016) är en tvåradig sort som avkastar mycket bra, isynnerhet i relation till sin korta växttid. Avkastningen är i nivå med Trekkers. Strået är styvt. Kvalitetsegenskaperna är utomordentliga. Motståndskraften mot kornets bladfläcksjuka är god och mot sköldfläcksjuka medelmåttig. Sorten representeras av Lantmännen Agro.

Maire (Boreal 2021) är en av de högst avkastande bland de tidiga tvåradiga sorterna. Den är fyra dagar tidigare än mätarsorten Trekker, men dess avkastning är betydligt högre. Maire, liksom andra nya tvåradiga sorter, har visat liggsäd i bara ett försök, så stråstyrkan har ej ännu kunnat värderas. Proteinhalten är lägre än Trekkers. Kärnan är stor. Den är resistent mot mjöldagg. Motståndskraften mot nättypen av kornets bladfläcksjuka är god, på samma nivå som Trekkers men bättre än mätarsorten RGT Planets. Motståndskraften mot fläcktypen av kornets bladfläcksjuka är medelmåttig, på samma nivå som Trekkers men bättre än RGT Planets. Resistensen mot sköldfläcksjuka är på genomsnittlig nivå, den är på samma nivå som Trekkers men svagare än RGT Planets. Dess motståndskraft mot kornets stråbas- och bladfläcksjuka är genomsnittlig, på samma nivå som Trekkers och RGT Planets.

Repekka (Boreal 2016) är en synnerligen stråstyv och odlingssäker sort. Hektolitervikten är över genomsnittet. Sorten har förädlats till specialmaltsort. Motståndskraften både mot kornets bladfläcksjuka och sköldfläcksjuka är god. Förekomsten av bas- och bladfläcksjuka bör kontrolleras.

Luhkas (RAGT, Frankrike 2015) är en synnerligen avkastningsrik och stråstyv sort. Utmärkta kvalitetsegenskaper. Kärnan är stor. Medelgod resistens mot kornets bladfläcksjuka och sköldfläcksjuka. Sorten representeras i Finland av Tilasiemen.

Nousu (Nordic Seed, Danmark 2018) är tre dagar tidigare än mätarsorten Trekker, och har en nästan lika god avkastningsförmåga. Kvalitetsegenskaperna goda. Den är motståndskraftig mot mjöldagg. Resistensen mot nättypen av kornets bladfläcksjuka är något svagare än Trekkers, men resistensen mot sköldfläcksjuka är bättre än Trekkers. I övrigt är resistensen mot växtsjukdomar på samma nivå som mätarsortens. Representeras i Finland av Hankkija.

Fandaga (Noordsat, Tyskland 2019) har en bättre avkastningsförmåga än Trekker. Växttiden är medellång bland de tvåradiga sorterna. Strået är styvt. Kvaliteten är god. Kärnan är mycket stor och proteinhalten låg. Sorten representeras i Finland av Plantanova.

Eifel (Secobra Researches, Frankrike 2015) har en mycket god avkastningsförmåga, i klass med Trekkers. Kärnan är stor. God motståndskraft mot nättypen av kornets bladfläcksjuka. Resistensen mot sköldfläcksjuka är medelgod. Sorten representeras av Plantanova.

Vanille (Saatzucht Josef Breun, Tyskland 2017) har en mycket stor kärna och god avkastning i klass med Trekkers. En ny maltkornsort. Stråstyrkan är mycket god. Motståndskraften mot nättypen av bladfläcksjuka är synnerligen god. Sorten representeras i Finland av S.G.Nieminen.

Feedway (Nordic Seed, Danmark 2019) har en avkastningspotential som innebär en förbättring gentemot andra sorter med samma växttid. Strået är kort och styvt. Kärnan är inte alltför stor och proteinhalten är lägre än andra tidiga tvåradiga sorters. Resistensen mot växtsjukdomar är lika god eller bättre än mätarsorternas. Sorten representeras i Finland av Hankkija.

Melius (Syngenta, UK 2015) har en mycket god avkastningsförmåga i klass med Trekkers. Kvaliteten är mycket god och kärnan stor. Motståndskraften mot kornets bladfläcksjuka och sköldfläcksjuka är god. Representeras i Finland av Syngenta.

Uta (Nordsaat, Tyskland 2016) har en avkastning i nivå med Trekker. Den är synnerligen stråstyv och har en stor kärna. Motståndskraften mot nättypen av kornets bladfläcksjuka och sköldfläcksjuka är medelgod. Ingen speciell känslighet för fläcktypen av kornets bladfläcksjuka. Angrepp av kornets bas- och bladfläcksjuka kan förekomma. Sorten representeras av Plantanova.

Trekker (Boreal 2013) lämpar sig för maltproduktion. Den används nu som mätarsort i de officiella sortförsöken. Skördenivån är mycket hög men något lägre än för nyhetssorterna med toppavkastning. Hektolitervikten och tusenkornsvikten är höga. Proteinhalten är på medelnivå. Den är resistent mot mjöldagg. Motståndskraften mot kornets bladfläcksjuka är god. Motståndskraften mot sköldfläcksjuka är medelmåttig.

KWS Chrissie (KWS Lochow, Tyskland 2021) är i samma klass som Trekker med avseende på växttid och hektarskörd. Proteinhalten är lägre. Andelen stora kärnor har varit stor. Resistent mot mjöldagg. Motståndskraften mot nättypen av kornets bladfläcksjuka är en aning lägre än genomsnittet, på samma nivå som RGT Planet. Motståndskraften mot kornets sköldfläcksjuka är riktigt god, bättre än Trekkers och på samma nivå som för RGT Planets. Sortens resistens mot kornets stråbas- och bladfläcksjuka är medelmåttig, på samma nivå som Trekkers och RGT Planets. Den representeras i Finland av S.G.Nieminen.

Eastway (Nordic Seed, Danmark 2019) har en avkastning som hör till de bästa bland våra kornsorter. Odlingssäker. Kärnan är stor och proteinhalten låg. Resistensen mot sköldfläcksjuka och kornets bladfläcksjuka är minst lika god som mätarsorten Trekkers. Sorten representeras i Finland av Hankkija.

RGT Planet (RAGT, Frankrike 2016) är den mest odlade maltkornsorten. Avkastningen ligger i nivå med de sena sorternas. På odlingszon III har den klarat sig bättre än Trekker. Proteinhalten är låg. Motståndskraften mot kornets sköldfläcksjuka är god. Motståndskraften mot nättypen av kornets bladfläcksjuka är medelmåttig, men angrepp av fläcktypen av kornets bladfläcksjuka bör man vara beredd på. Sorten representeras i Finland av Tilasiemen.

Avalon (Saatzucht Josef Breun, Tyskland 2016) är en sort med lika god avkastningsförmåga som Trekker. Stråstyrkan är väldigt god och kvalitetsegenskaperna goda. I synnerhet kärnan är stor. Motståndskraften mot nättypen av kornets bladfläcksjuka och sköldfläcksjuka är medelmåttig. Mot stråbas- och bladfläcksjuka är resistensen bättre än genomsnittet. Sorten representeras i Finland av S.G. Nieminen.

KWS Fantex (KWS Lochow GmbH, Tyskland 2017) är lika sen som Trekker, men har en betydligt högre avkastning. Stråstyrkan är god. Proteinhalten är låg. Motståndskraften mot sköldfläcksjuka har i fältförsöken varit mycket god. Sorten representeras i Finland av Tilasiemen.

Vipekka (Boreal 2016) är en sort med lika lång växttid som Trekker. Avkastningen är dock något lägre än för de sorter som avkastar allra mest. Den är mycket stråstyv och kvalitetsegenskaperna är goda. Proteinhalten är hög. Vipekka är en sort för specialmaltproduktion. Motståndskraften mot kornets bladfläcksjuka och sköldfläcksjuka är god.

NFC Tipple (Syngenta, England 2008) är en avkastningsrik och stråstyv maltkornsort. Avkastningsförmågan ligger dock klart under de nyare sorternas. Tusenkornsvikten är hög och proteinhalten låg. Den är inte känslig för någon speciell växtsjukdom. Representeras i Finland av Syngenta.

Crescendo (Secobra Researches, Frankrike 2016) är en sen och högavkastande sort. Strået är rätt långt. Stråstyrkan är på medelnivå eller strax under. Kvaliteten är medelmåttig. Hektolitervikten är rätt låg. Motståndskraften mot kornets sköldfläcksjuka är mycket god och mot kornets bladfläcksjuka god. Förekomsten av stråbas- och bladfläcksjuka bör kontrolleras. Sorten representeras av Lantmännen Agro.

Fennica (Boreal 2015) är en maltkornsort med styvt strå. Avkastningen är god. Passar bäst för odling i södra Finland. Kvaliteten är medelmåttig. Resistensen mot kornets bladfläcksjuka är mycket god. Resistensen mot kornets sköldfläcksjuka är medelmåttig, på samma nivå som Trekker. Motståndskraften mot kornets stråbas- och bladfläcksjuka är medelmåttig.

Brienne (Boreal 2021) är en dag senare än Trekker. Dess skördenivå har i försöken visat sig klart överstiga Trekkers. Dess proteinhalt är lägre, men kvalitetsegenskaperna i övrigt av samma klass som Trekkers. Den är resistent mot mjöldagg. Motståndskraften mot nättypen av kornets bladfläcksjuka är god, på samma nivå som Trekkers, men bättre än RGT Planets. Resistensen mot fläcktypen av kornets bladfläcksjuka är genomsnittlig, eller på samma nivå som Trekkers och bättre än RGT Planets. Dess motståndskraft mot sköldfläcksjuka är medelmåttig, på samma nivå som Trekkers men svagare än RGT Planets. Mot kornets stråbas- och bladfläcksjuka är resistensen genomsnittlig, på samma nivå som Trekkers och RGT Planets.

Wish (Sejet Plant Breeding, Danmark 2021) är en dag senare än Trekker och har en klart högre skördenivå. Proteinhalten är lägre än Trekkers. Kärnan är stor och helkornsprocenten är hög. Sorten är resistent mot mjöldagg. Dess motståndskraft mot nättypen av kornets bladfläcksjuka är god, på samma nivå som Trekkers, men bättre än RGT Planets. Resistensen mot fläcktypen av kornets bladfläcksjuka är genomsnittlig, eller på samma nivå som Trekkers och bättre än RGT Planets. Motståndskraften mot kornets sköldfläcksjuka är riktigt god, bättre än Trekkers och på samma nivå som RGT Planets. Resistensen mot kornets stråbas- och bladfläcksjuka är medelmåttig, på samma nivå som Trekkers och RGT Planets. Sorten representeras i Finland av Boreal Växtförädling.

Ellinor (Saatzucht Josef Breun, Tyskland 2019) är en sort med högre skörd än mätarsorten Trekker och tillhör de allra bäst avkastande bland sorterna med samma växttid. Strået är rätt långt men tillräckligt styvt. Kvaliteten är god även om hektolitervikten är något lägre än andra nya sorters. Proteinhalten är låg. I fråga om resistens mot växtsjukdomar är den minst i samma klass som Trekker eller bättre. Sorten representeras i Finland av Plantanova.

KWS Irina (KWS Lochow, Tyskland 2014) har ungefär lika lång växttid som Trekker, och har ett klart styvare strå. Kvaliteten är medelmåttig. Den är helt resistent mot mjöldagg. Resistensen mot nättypen av kornets bladfläcksjuka är mycket god. Sorten representeras i Finland av Lantmännen Agro.

Skyway (Nordic Seed, Danmark 2021) hör till de nya sorter som har en klart högre avkastning än Trekker. Kärnans proteinhalt är lägre men kvaliteten är i övrigt på samma nivå. Den är resistent mot mjöldagg. Dess motståndskraft mot nättypen av kornets bladfläcksjuka är medelmåttig eller sämre än Trekkers men bättre än RGT Planets. Motståndskraften mot kornets sköldfläcksjuka är riktigt god, den är bättre än Trekkers och på samma nivå som RGT Planets. Sorten representeras i Finland av Hankkija.

Laureate (Syngenta, Danmark 2019) är den allra senaste sorten i sortförteckningen. Avkastningen har varit högre än Trekkers. Andelen liggsäd har i försöken varit hög, och speciellt på odlingszon III. Kärnan är stor. Resistensen mot kornets bladfläcksjuka och sköldfläcksjuka har varit lika god eller bättre än Trekkers. Resistensen mot stråbas- och bladfläcksjuka har varit något lägre än genomsnittet. Sorten representeras i Finland av Syngenta.