Sorter Arter Karita A Webben
Karita, på bilden, var en av de tre mest odlade matärterna i fjol.
Jordbruk Tema

Ärtsorterna 2020

År 2020 odlades mat- och foderärter i rena bestånd på 24.805 hektar och i blandbestånd på 9.115 hektar.

På gårdar i Egentliga Finland och Nyland odlades sextio procent av arealen som ärter i rena bestånd. Av den totala ärtarealen odlades 85 procent som foderärt eller i blandbestånd.

De mest odlade sorterna i odlingen av matärt var Ingrid med nitton procent samt Karita och Astronaute med sjutton procent av arealen.

De mest odlade sorterna i odlingen av foderärt var Astronaute med femtio procent, Ingrid med 24 procent och Rocket med fem procent av arealen.

Antti Laine
Naturresursinstitutet
Naturresurser och ekologisk produktion Jockis

Ärtsorterna i de officiella sortförsöken 2013-2020 som pdf.

Ärtsorterna på officiella sortlistan

Rokka (Lantmännen, Sverige 2006) är en tidig sort. Den har den kortaste stjälken av alla sorter på sortlistan och andelen liggsäd är minst. Rokka har stora ärtor med hög proteinhalt. Vid kokning är andelen mjuka ärtor hög. Sorten representeras i Finland av Lantmännen Agro.

Karita (Lantmännen, Sverige 1995) är en tidig och avkastningsrik sort, vars härdighet mot liggsäd är god. Ärtorna är stora och proteinhalten högre än genomsnittet. Den representeras i Finland av Lantmännen Agro.

Martti (Boreal 2020) är en tidig sort med en mycket hög avkastning. Den har gula ärtor. Stjälken är styv. Dess proteinskörd är hög. Ärtorna är mindre än Rokkas. Kokningsegenskaperna är goda, det vill säga de mjuka ärtornas andel vid kokning är lika hög som hos Karita och Rokka.

Jymy (Boreal 2012) är en tidig sort med god avkastning. Ärtorna är medelstora. Kokningskvaliteten är god och proteinskörden hög.

Hulda (Boreal 2003) har också en medellång växttid. Trots en lång stjälk är andelen liggsäd inte särdeles hög. Proteinhalten är hög och kokningsegenskaperna goda.

Loviisa (Boreal 2017) är nästan tre dagar senare än Karita. Ärtorna är gula. Stjälkstyrkan är rätt god. Både dess hektarskörd och proteinskörd är betydligt större än Karitas. Sorten är odlingssäker och lämpar sig därför väl för foderproduktion ända upp till odlingszon III.

Astronaute (Ragt 2n, Frankrike 2017) är tre dagar senare än Karita. Skördenivån har varit mycket hög. Ärtorna är gula och sorten lämpar sig därför bäst för foderbruk. Dessutom kan odlingsbetingelserna orsaka mörka fläckar på ytan vilket gör att kraven på matärt ej uppfylls. Ärtorna har hög proteinhalt och proteinskörd. Sorten representeras av Tilasiemen.

Jermu (Boreal 2011) är en synnerligen avkastningsrik sort med små och gula ärtor. Stjälken är styv och andelen liggsäd är liten. Växttiden är medellång. Enligt kokningsförsök är kokningskvaliteten och andelen felfria ärtor på medelnivå.

Rocket (Toft Plant Breeding 2012) är en rikt avkastande tidig sort med gula ärtor. Ärtorna är små och proteinhalten låg. Sorten representeras i Finland av Boreal.

Ingrid (Lantmännen, Sverige 2013) är den ärtsort som avkastar allra bäst. Växttiden är två dagar längre än Karitas. Ingrid har också den styvaste stjälken. Dess tusenkornsvikt är den allra högsta i sorturvalet. Ärtorna är gula. Proteinhalten ligger på medelnivå, men proteinskörden är störst. Sorten representeras av Lantmännen Agro.

Sisu (Boreal 2016) är en sen och mycket avkastningsrik sort som redan 2016 upptogs i sortförteckningen.  Stjälken är en av de styvaste i sorturvalet, bara Karita är en aning styvare.  Sorten har gröna ärtor. Tack vare en hög hektarskörd är också proteinskörden stor.

Blueman (RAGT 2019) är en sen sort med en mycket hög avkastning. Också dess proteinhalt och proteinskörd är höga.

Matilda (Boreal 2017) har gröna ärtor och en mycket hög avkastning. Den är fyra dagar senare än Karita. Proteinskörden är hög. Härdigheten mot liggsäd är mycket god. Sorten passar både för foder- och livsmedelsproduktion.

Greenway (Nordic Seed, Danmark 2020) är en sen, mycket avkastningsrik fodersort med gröna ärtor. Dess proteinskörd är mycket hög. Ärtorna är stora, en aning större än Karitas.

Stroma (Ragt 2n, Frankrike 2021) är en sen sort vars avkastning är i klass med Rokkas. Andelen liggsäd är dock större än för Rokka. Kokningsegenskaperna är goda.

Bagoo (KWS Momont Recearche Sarl, Frankrike 2020) är en sen och mycket avkastningsrik fodersort med gula ärtor. Ärtorna är små, i samma klass som för Hulda och Jymy.