Sorter Bondbona A Webben
I år upptogs inga nya bondbönesorter på den officiella sortlistan.
Jordbruk Tema

Inga nya bondbönesorter i år

År 2020 odlades bondböna i rena bestånd på 17.929  hektar och i blandbestånd på 391 hektar.

Den mest odlade sorten var Kontu med en andel på 64 procent följd av Sampo med 27 procent av arealen.

Antti Laine
Naturresursinstitutet
Naturresurser och ekologisk produktion, Jockis

Bondbönesorterna i de officiella sortförsöken åren 2013-2020 som pdf.

Bondbönor på sortlistan

Sampo (Boreal 2015) är en mycket tidig sort, med en avkastning på samma nivå som Kontus. Sampos proteinhalt har varit högre än Kontus.

Into (Boreal 2019) har en ungefär lika lång växttid som Sampo, men avkastningen ligger på samma nivå som Louhis. Den har en betydligt styvare stjälk än Kontu. Själva bönorna är större än Kontus. Proteinhalten är hög och dess proteinskörd är sorturvalets största.

Vire (Boreal 2018) har lika lång växttid som Kontu, men dess avkastning är betydligt större. Stjälken är också klart styvare än Kontus. Själva bönorna är ungefär lika stora som Kontus. Virus proteinhalt är lägre men dess proteinskörd är högre än Kontus. Visin-konvisinhalten är låg.

Louhi (Boreal 2015) har en ungefär lika lång växttid som Kontu. Dess hektaravkastning är hög och bönorna är stora.  Också proteinskörden är hög. Stjälken är styvare än Kontus.

Kontu (Boreal 1997) är den äldsta sorten på sortlistan. I jämförelse med de nyare sorterna har den en längre stjälk som också är något svagare än de övrigas.