Sorter Hostoljevaxter A Webben
Höstraps- och rybs såddes i höstas på 5.200 hektar, enligt förhandsuppgifter från Naturresursinstitutet. FOTO: Anna Kujala
Jordbruk Tema

Vintern är en utmaning
för våra höstoljeväxter

Höstoljeväxter odlades ifjol på ungefär 1.800 hektar. Höstraps på 980 hektar och höstrybs på 820 hektar. Odlingsarealen har fortgående gått ner, dels beroende på de besvärliga odlingsbetingelserna.

Odlingsarealen kommer troligen att variera rätt mycket också i fortsättningen beroende på hurdana förhållandena är under den bästa såtiden, men i övrigt är höstoljeväxter en god gröda att ha i växtföljden.

Övervintringen ställde till besvär också under senaste säsong, men vi lyckades i varje fall få en del nya resultat i de officiella sortförsöken. Nu domineras odlingen av några få sorter, men nya lovande sorter är på väg, bara vi får fram mer resultat.

Höstrybssorterna Largo och Legato är ungefär två veckor tidigare än höstrapssorterna. För höstrybs rekommenderas en planttäthet på hundra stycken per kvadratmeter, medan målet för höstraps är 40-60 plantor per kvadratmeter och för höstraps av halvdvärgtyp cirka 40-50 plantor per kvadratmeter.

Då värmesumman når upp till 450 grader efter sådd klarar sig plantorna bra. Sådden ska då gärna ske under en period från medlet av juli till början av augusti. Övervintringen lyckas bäst då plantan har åtta blad för tillväxt, roten är ungefär åtta centimeter djup och rotnacken är cirka åtta millimeter tjock.

Tillväxtreglering på hösten kan vara nödvändig för att tillväxtpunkten inte ska skjuta upp alltför högt över markytan. Tillväxten på våren kommer snabbt igång om plantans tillväxtpunkt, som ligger just ovan markytan, har fått skydd av snötäcke över vintern.

Mindre hot från jordloppor

Då höstoljeväxter utvecklas snabbt på våren är hotet från jordloppor mindre än vid odling av våroljeväxter. Men det gäller att ha koll på förekomsten av rapsbaggar och bekämpa vid behov. På hösten är sniglar, harar och hjortdjur de största gisslen.

Ogräsbekämpning är viktig redan på hösten, då ett glest bestånd ger rum för ogräs att breda ut sig i. Däremot är bomullsmögel och bladmögel ett mindre problem i höstoljeväxter. Mögelsvampar trivs mindre bra i ett glest och luftigt bestånd och skördens kvalitet blir högre. På grund av risken för klumprotsjuka är det bra att hålla ett intervall på minst fem år i växtföljden.

Fröskördens klorofyllhalt är vanligen låg, då höstoljeväxter mognar tidigt. Då höstraps mognar i månadsskiftet juli-augusti kan småfåglar göra stor skada.

Höstraps är en något mer krävande gröda än höstrybs, men då odlingen lyckas är skörden betydligt större. Intresset för odling av höstraps har ökat tack vare att kortvuxna så kallade halvdvärgaktiga sorter har kommit ut på marknaden.

Den genomsnittliga hektaravkastningen för höstoljeväxter har varit lägre än för våroljeväxter. Då höstoljeväxterna gror bra, ser de fina ut på hösten. Men de tycks övervintra bara på mycket gynnsamma platser.

Höstrybs och -raps lyckas bäst i odlingszon I, men också i odlingszon II  kan hyggliga skördar bärgas. Odling av höstoljeväxter är alltså behäftat med flera utmaningar men då odlingen lyckas får man ett värdefullt tillskott i växtföljden.

Kalle Ohralahti
Naturresursinstitutet

Höstrybs- och raps i de officiella sortförsöken åren 2013-2020 som pdf.

Höstraps- och rybssorterna

Largo (Estland) är en tidig höstrybssort, som i försöken övervintrat bra. Den finns inte i sortförteckningen men är fortfarande en av de mest odlade höstoljeväxtsorterna. Dess kvalitetsegenskaper är goda.

Legato (Plantanova, 2017) är en rybssort med god vinterhärdighet. Den är en kortvuxen och tidig sort med en avkastning som är något större än Largos. Avkastningen är hög i synnerhet på odlingszon I. Skördens kvalitetsegenskaper är goda, även om oljehalten är lägre än höstrapssorternas.

Vectra (Tyskland) är en hybridsort av höstraps som odlats länge i Finland. Den trivs bra på odlingszon I och har en ganska god vinterhärdighet. Dess oljehalt är lägre än de nya sorternas, men högre än höstrybsens.

PR46W24 (S.G.Nieminen, 2015) är en hybridrapssort. Sorten är  mycket avkastningsrik och har trivts bra också på odlingszon II. Dess vinterhärdighet är lika god som Vectras och stjälken är också lika lång. Fröskörden har en mycket hög oljehalt.

PR44D06 (Berner, 2015) kallas också DuPont Pioneer Maximus. Den är en halvdvärgaktig hybridrapssort, alltså kortvuxen jämfört de andra sorterna. PR44D06 har övervintrat rätt bra och dess avkastning har varit hög på odlingszonerna I och II. Oljehalten är mycket hög.

Thure (Boreal, 2016) är också en halvdvärgaktig hybridsort. Vinterhärdigheten är rätt god. Thure har haft en väldigt god avkastning på odlingszonerna I och II. Fröet är stort och skörden har god kvalitet.