Sorter Rag Caspian A Webben
Höstrågarealen minskade 2020 jämfört med 2019. Enligt förhandsuppgifter från Naturresursinstitutet såddes höstråg på 20.200 hektar i höstas. På bilden hybridrågen Caspian. FOTO: Anna Kujala
Jordbruk Tema

Två nya tyska höstrågsorter
i förteckningen

Arealen för höstråg minskade från 37.523 hektar år 2019 till 18.842 hektar år 2020. Rågsådden avbröts på många håll av långvariga rikliga regn.

De två mest odlade sorterna upptog över hälften av höstrågarealen. Reetta odlades på 35 procent och Dankowskie Agat på tretton procent av arealen.

De två mest odlade hybridsorternas var KWS Binntto på tio procent och KWS Livado på nio procent av arealen.

Hybridsorter odlades på en tredjedel av den totala rågarealen.

Antti Laine och Marja Jalli
Naturresursinstitutet
Naturresurser och ekologisk produktion, Jockis

Höstrågsorterna i de officiella sortförsöken 2013-2020 som pdf.

Höstrågsorterna

Dankowskie Turkus (Danko, Polen 2020) är en ny sort vars vinterhärdighet, skördenivå och växttid är på samma nivå som Dankowskie Agats. Dess stråstyrka och falltalsegenskaper är bättre än Dankowskie Agats. Dess motståndskraft mot snömögel är genomsnittlig och på samma nivå som mätarsorterna KWS Livado och SU Performer. Dess motståndskraft mot brunrost är något över genomsnittet eller på samma nivå som mätarsorternas. Motståndskraften mot bladfläcksjukdomar är rätt god och på samma nivå som mätarsorten KWS Livados.

Riihi (Bor 1999) är en tidig sort med en god vinterhärdighet. Riihi har det längsta strået av nu jämförda sorter och bildar lättast liggsäd. Dess kärna är liten och dess proteinhalt högst av alla rågsorter.

Dankowskie Granat (Danko, Polen 2020) är en populationssort vars vinterhärdighet, skördenivå och växttid är mycket lik Dankowskie Agat. Dess stråstyrka och falltalsegenskaper är bättre än Agats. Dess snömögelresistens är medelmåttig och på samma nivå som mätarsorterna KWS Livados och SU Performers. Dess motståndskraft mot brunrost är något över medelnivå eller lika god som KWS Livados och SU Performers. Motståndskraften mot bladfläcksjukdomar är medelmåttig eller på samma nivå som mätarsorten SU Perfomers.

Reetta (Bor 2009) är en rätt avkastningsrik sort på alla odlingsområden. Kärnan är liten. Dess vinterhärdighet är god och växttid kort. Reetta har det kortaste strået och den lägsta andelen liggsäd av våra inhemska sorter.

Dankowskie Agat (Danko, Polen 2015) är en traditionell populationssort vars vinterhärdighet i odlingsförsöken varit rätt god. Avkastningen når nästan upp till samma nivå som försökens hybridsorter. Dess falltal är det allra bästa av populationssorternas. Sorten har också en god motståndskraft mot mjöldagg och brunrost, men den är mer känslig för bladfläcksjukdomar än de andra sorterna i försöken. Sorten representeras i Finland av S.G. Nieminen.

SU Allawi (Hybro Saatzucht) har haft den högsta avkastningen av hybridsorterna på odlingszon I. Kärnan är stor och hektolitervikten hög. Sorten representeras av  Lantmännen.

KWS Magnifico har varit en avkastningsrik hybridsort i synnerhet på odlingszon III, tack vare en ganska god härdighet mot snömögel och god vinterhärdighet. Sorten har ett högt falltal. Den representeras av Boreal.

SU Performer (Hybro Saatzucht, Tyskland 2017) representeras av Lantmännen. Den är en mycket avkastningsrik hybridsort som är en dag tidigare än Evolo. Den är lika vinterhärdig som Evolo och Reetta. Falltalet är högt. Känsligheten för bladfläcksjukdomar är lägre Evolos och resistensen mot snömögel är lika god eller bättre än Evolos. Ingen speciell känslighet för mjöldagg eller brunrost har förekommit.

Elvi (Jögeva, Estland 2001) är en medeltidig sort med lågt falltal. Sorten representeras i Finland av Boreal.

Walet (Danko, Polen 2003) är en stråstyv sort som lämpar sig för odling i södra Finland. Dess hektolitervikt är hög. Den representeras i Finland av S.G. Nieminen.

Helltop (Diekmann, Tyskland 2012) är en hybridsort med styvt strå och hög hektolitervikt. Helltop representeras i Finland av Monsanto Crop Sciences.

Caspian (Lantmännen, Sverige 2013) är en hybridsort med mycket hög avkastning. Strået är kort. Den säljs som en ren hybridsort, utan inslag av populationssort som kräver pollinering. Representeras i Finland av Lantmännen.

Evolo (KWS, Tyskland 2009) är en hybridsort med mycket hög avkastning på alla odlingsområden. Den är en sen sort men dess falltal är högt och stabilt. Den representeras i Finland av Boreal.

Amilo (Rolimpex, Polen 1995) kännetecknas av en hög risk för utvintring men dess falltalsegenskaper är goda. Sorten representeras i Finland av S.G.Nieminen.

Picasso (KWS, Tyskland 2002) är en rikt avkastande hybridsort med god vinterhärdighet, även om snömögelskador kan förekomma. Den är en kort och stråstyv sort med högt och stabilt falltal. Den representeras i Finland av Boreal.

Brasetto (KWS 2013) är en hybridsort med stor kärna och mycket hög avkastning. Pollenproduktionen är en egenskap som förbättrats. En god pollinering och en förhöjd skörd minskar risken för mjöldryga. Sorten har ett kort och styvt strå och en god vinterhärdighet. Den representeras i Finland av Boreal.

KWS Trebiano (KWS, Lochow Gmbh, Tyskland, 2021) är en hybridsort som representeras av Tilasiemen. Dess avkastning är något högre än SU Performers. Övervintringsskadorna är rätt små. Växttiden lika lång som för SU Performer. Den har ett något längre strå än SU Performers, som dock är lika styvt. Dess kärna är större än SU Performers och proteinhalten lägre. Dess motståndskraft mot snömögel är god eller på samma nivå som KWS Livados. Dess resistens mot brunrost är genomsnittlig eller på samma nivå som KWS Livados och Dankowskie Agats. Resistensen mot bladfläcksjukdomar är rätt god, på samma nivå som  KWS Livados.

KWS Binntto (KWS, Tyskland 2018) är en hybridsort som representeras av Boreal. Avkastningen och växttiden är i nivå med KWS Livados. Också dess vinterhärdighet är lika god som KWS Livados. Falltalet är på samma nivå som Evolos. Känsligheten för bladfläcksjuka har i försöken varit något lägre än Evolos. Någon särskild förekomst av brunrost har ej noterats.

KWS Livado (KWS, Tyskland 2018) representeras av Boreal. KWS Livado är en hybridsort som är en dag senare än Evolo och som i försöken haft en högre avkastning än denna. Dess vinterhärdighet har varit lika god som Evolos och Dankowskie Agats. Falltalet ligger på samma nivå som Evolos. I försöken har förekomsten av bladfläcksjukdomar varit mindre än Evolos. Någon särskild förekomst av brunrost har ej observerats.

KWS Serafino (KWS Lochow Gmbh, Tyskland 2021) är en hybridsort som representeras av Lantmännen Agro. Jämfört med SU Performer är dess avkastning högre, medan dess växttid är lika lång och vinterhärdighet lika god. Andelen liggsäd är över genomsnittet medan falltalet är på en god nivå. Resistensen mot snömögel är god eller på samma nivå som KWS Livados.  Resistensen mot brunrost är genomsnittlig. På samma nivå som KWS Livados och Dankowskie Agats. Motståndskraften mot bladfläcksjukdomar är genomsnittlig det vill säga bättre än Dankowskie Agats och svagare än KWS Livados.

SU Cossani (Hybro Saatzucht, Tyskland 2019) är en hybridsort som representeras av Lantmännen Agro. Dess vinterhärdighet är lika god som Reettas. Stråstyrkan är en av rågsorternas bästa. Falltalet är på samma nivå som Evolos. Resistensen mot snömögel är medelmåttig, i klass med Reettas och Evolos. Förekomsten av brunrost är liten, inte större än i Reetta och Evolo. Resistensen mot bladfläcksjukdomar är också på genomsnittlig nivå, liksom för Reetta och Evolo.