Sorter Havre B Webben
I fjol ökade havrearealen jämfört med året innan. Sex nya havresorter upptogs i den officiella sortförteckningen i februari. FOTO: Anna Kujala
Jordbruk Tema

Havreodlingen gick åter uppåt

Odlingen av havre visade år 2020 en uppåtgående trend efter några år av minskande areal. Odlingsarealen steg ifjol till 347.900 hektar, vilket innebär en ökning på nästan nio procent sedan året innan.

Den mest odlade sorten var fortsättningsvis Niklas som ökade sin andel till 24 procent av arealen (21 procent år 2019). Nummer två är Meeri på oförändrad andel, sju procent. Följande i popularitet är Matty och Avanti.

I februari upptogs sex nya havresorter i den officiella sortförteckningen. Dessa är i tidighetsordning; Viola, Luukas, Hurja, Avaus, Inka och Proxy.

Havrens odlingsvärde avgörs av dess skördenivå, växttid och stråstyrka. Till havresorternas kvalitetsegenskaper hör hög hektolitervikt, låg skalhalt och hög proteinhalt.

Grynhavre ska bland annat ha stora kärnor. Sållning av kärnorna är en ny kvalitetsfaktor i försöksodlingen (mellan 2,5 och 2,0 millimeter).

Nedan ser vi en beskrivning både av de nya sorterna i sortförteckningen och de som redan används i praktiskt odling och för vilka finns resultat i de officiella sortförsöken för perioden 2013-2020. Sorterna anges i tidighetsordning.

Merja Högnäsbacka och Marja Jalli
Naturresursinstitutet

Havresorterna i de officiella sortförsöken åren 2013-2020 som pdf.

Riina (Boreal 2013) har lika goda avkastnings- och kvalitetsegenskaper som de andra tidiga sorterna. Den har det styvaste strået av alla havresorter. Hektolitervikten är rätt hög. Motståndskraften mot havrens bladfläcksjuka är en aning under genomsnittet. På samma nivå som Niklas men svagare än Akseli.

Meeri (Boreal 2013) är den näst mest odlade sorten. Strået är styvt. Hektolitervikten är rätt hög. Motståndskraften mot havrens bladfläcksjuka är en aning under genomsnittet. Resistensen är svagare än hos Niklas och Akseli.

Nella (Boreal, 2018) är på samma avkastningsnivå som mätarsorten Niklas. Den trivs bra oberoende av odlingsförhållandena. Kärnans skalhalt är låg. Tusenkornsvikten och hektolitervikten är lägre än Niklas. Resistensen mot växtsjukdomar är medelmåttig, på samma nivå som Akselis.

Niklas (Boreal 2014) är den mest odlade sorten. Niklas och Donna är mätarsorter i försöken. Niklas har en något högre avkastning än Akseli, stråstyrkan är lika god. Dess kärna är den största bland de tidiga havresorterna. Motståndskraften mot bladfläcksjukdomar är något under genomsnittet.

Perttu (Boreal 2018) har en avkastning på samma nivå som Niklas. Hektolitervikten är högre än mätarsortens. Kvaliteten är också i övrigt mycket god. Motståndskraften mot havrens bladfläcksjuka är en aning svagare än Akselis och på samma nivå som Niklas.

Viola (Boreal 2021) är liksom Niklas en tidig sort med god avkastning. Stråstyrkan är lika god som Niklas. Kärnans skalhalt har i försöken överstigit gränsvärdet för godtagbara sorter, men skillnaden till mätarsorten Donna är dock inte statistiskt betydande. Till sina kvalitetsegenskaper är den likvärdig med Niklas. Motståndskraften mot havrens bladfläcksjuka är en aning under genomsnittet. På samma nivå som Niklas men svagare än Akseli.

Luukas (Boreal 2021) är en tidig sort med högre avkastning än Niklas. Den har i försöken varit ett halvt dygn senare än denna. Strået är styvt. Kvaliteten är utmärkt, i klass med Niklas. Motståndskraften mot havrens bladfläcksjuka är genomsnittlig, alltså bättre än Niklas och nästan på samma nivå som Akselis.

Avetron (Graminor, Norge 2014) är lika avkastningsrik som Niklas. Växttiden är knappt två dagar längre. Den har trivts bra i synnerhet på odlingszon III. Hektolitervikten är mycket hög. Skalhalten är låg. Motståndskraften mot havrens bladfläcksjuka är något under genomsnittet, på samma nivå som Niklas och svagare än Akselis. Sorten representeras i Finland av Lantmännen Agro.

Akseli (Boreal 2009) är en stråstyv sort med liten kärna. Den trivs bra på alla odlingszoner. Hektolitervikten är hög. Motståndskraften mot havrens bladfläcksjuka är medelmåttig, bättre än Niklas och på samma nivå som Akselis.

Marika (Graminor, Norge 2014) är tre dagar senare än Niklas, men avkastningen är på samma nivå som dennas. Kärnan är mindre och hektolitervikten en aning högre. Motståndskraften mot havrens bladfläcksjuka är svagare än Akselis, men starkare än Niklas. Sorten representeras i Finland av Lantmännen Agro.

Kontio (Saatzucht Bauer, Tyskland 2020) är en rätt ny sort som är fyra dagar tidigare än Donna. Avkastningen är på samma nivå som den något tidigare sorten Niklas. Kärnan är stor. Dess motståndskraft mot havrens bladfläcksjuka är något under genomsnittet, på samma nivå som Niklas men svagare än Aleksis. Sorten representeras i Finland av Plantanova.

Ringsaker (Graminor, Norge 2008) har en något högre skörd än Niklas, men en aning lägre än Donna. Motståndskraften mot havrens bladfläcksjuka är sämre än Akselis men bättre än Niklas. Representeras i Finland av Lantmännen Agro.

Taika (Boreal 2019) är en rätt ny högvuxen men stråstyv sort. Kvalitetsegenskaperna är mycket goda. Kärnan är stor och skalet tunt. De små kärnornas andel är mycket liten. Motståndskraften mot växtsjukdomar är lika god som Akselis.

Oiva (Boreal 2017) är tre dagar senare än Akseli. I relation till växttiden är dess avkastning god i hela landet. Stråstyrkan är tämligen god. Kvalitetsegenskaperna är goda. Skalhalten är mycket låg och proteinhalten hög i relation till växttiden. Dess motståndskraft mot havrens bladfläcksjuka är över genomsnittet.

Hurja (Graminor, Norge 2021 är tre dagar tidigare än mätarsorten Donna men skördepotentialen är lika god. Strået är mycket styvt vilket gör sorten odlingssäker. Hektolitervikten har i försöken varit klart högre än Donnas. Motståndskraften mot havrens bladfläcksjuka är något under genomsnittet, på samma nivå som Niklas men svagare än Akselis. Hurja representeras av Lantmännen Agro.

Canary (Nordsaat Saatzucht, Tyskland 2017) är en avkastningsrik sort, i synnerhet på odlingszon I. Canary har låg skalhalt och hög hektolitervikt. Proteinhalten är något lägre än genomsnittet. Sorten har en tämligen stor kärna. Motståndskraften mot havrens bladfläcksjuka är medelmåttig. Sorten representeras i Finland av Plantanova.

Avaus (Lantmännen, Sverige 2021) är en dag tidigare än Donna, men har en något högre avkastning. Kvalitetsegenskaperna är bättre än Donnas. Motståndskraften mot havrens bladfläcksjuka är medelmåttig, eller på samma nivå som Akselis. Sorten representeras i Finland av Lantmännen Agro.

Matty (Nordsaat, Tyskland 2014) har en växttid och avkastning i klass med Donnas. Den har klarat sig bra ända upp till odlingszon III. Stråstyrkan är medelmåttig. Kvalitetsegenskaperna i övrigt är mycket goda. Kärnans skalhalt är låg. Dess motståndskraft mot havrens bladfläcksjuka är genomsnittlig, på samma nivå som Akselis. Sorten representeras i Finland av Plantanova.

Harald (Saatzucht Bauer, Tyskland 2015) är en sen sort i klass med Donna, men når inte ända upp till samma avkastningsnivå. Den har klarat sig bra också på odlingszon III och i svårare odlingsförhållanden. Stråstyrkan är på medelnivå och kärnan är en av de största. Motståndskraften mot växtsjukdomar i klass med Akselis. Representeras i Finland av Plantanova.

Inka (Boreal 2021) är ett knappt dygn tidigare än mätarsorten Donna, men avkastningen är lika hög. Stråstyrkan har ej kunnat fastställas då liggsäd har noterats endast i ett försöksled. Kärnan är större än Donnas. Skalhalten är låg. Motståndskraften mot havrens bladfläcksjuka är medelmåttig, bättre än Niklas och på samma nivå som Akselis.

Harmony (Nordic Seed, Danmark 2017) är lika sen som Donna, men har en något lägre avkastning. Stråstyrkan är medelmåttig. Kärnans skalhalt är på medelnivå. Kärnan är anmärkningsvärt stor. Havrens bladfläcksjuka förekommer i samma mån som hos Akseli. Sorten representeras i Finland av Hankkija.

Benny (Nordsaat Saatzucht, Tyskland 2017) är en avkastningsrik sort på samma nivå som Donna. Den har trivts synnerligen bra på odlingszon I. Strået är styvt. Kärnans skalhalt är något högre än genomsnittet och proteinhalt på samma rätt låga nivå som de övriga sena sorterna. Hektolitervikten är hög och kärnan medelstor. Motståndskraften mot havrens bladfläcksjuka är bättre än Akselis. Den representeras i Finland av S.G. Nieminen.

Avenue (Saatzucht Bauer, Tyskland 2016) är en av de sorter som avkastar allra bäst. Stråstyrkan är god. Kärnan är stor men hektolitervikten kunde vara något högre. Motståndskraften mot växtsjukdomar lika god som Akselis. Sorten representeras i Finland av Plantanova.

Donna (Boreal, 2016) är mycket avkastningsrik och en av de mest stråstyva sorterna. Donna är en mätarsort i sortförsöken. Kärnan är liten och dess skalhalt är låg. Resistensen mot havrens bladfläcksjuka är i nivå med Akselis.

Proxy (Nordsaat Saatzucht, Tyskland 2021) är i samma klass som Donna vad gäller växttid och avkastning. Sorten är högvuxen men stråstyrkan är synnerligen god. Kvalitetsegenskaperna är bättre än Donnas. Dess motståndskraft mot havrens bladfläcksjuka är medelmåttig, på samma nivå som Akselis. Sorten representeras i Finland av S.G.Nieminen.

Bettina (Lantmännen, Sverige 2010) är lika sen som Donna och lika avkastningsrik. Hektolitervikten är låg och kärnans skalhalt är hög. Motståndskraften mot havrens bladfläcksjuka är i klass med Akselis. Representeras i Finland av Lantmännen Agro.

Sandy (Nordsaat Saatzucht, Tyskland 2017) hör till de allra senaste sorterna. Trots den långa växttiden har sorten visat god avkastning också på odlingszon III. Strået är långt och något liggsädsbenäget. Hektolitervikten är hög. Även om kärnans proteinhalt är rätt låg är proteinskörden hög. Kärnans storlek är på genomsnittlig nivå och skalhalt hög. Den har inte visat särskild känslighet för havrens bladfläcksjuka. Sorten representeras i Finland av Plantanova.