Cap27 Motdemo
Ett hundratal demonstranter från miljörörelsen Elokapina protesterade på onsdagsförmiddagen utanför jord- och skogsbruksministeriet i Helsingfors.
Jordbruk EU

Elokapina protesterade
mot CAP27 i Helsingfors

Ett hundratal demonstranter från miljörörelsen Elokapina krävde på onsdagsförmiddagen att Finland berättar sanningen om den stundande CAP-reformen, närmast om dess klimat- och miljöverkningar. Protesten pågick utanför Jord- och skogsbruksministeriet på Mariegatan i Helsingfors.

– Vi anser att klimat- och miljöfrågor inte beaktas i tillräcklig grad i beredningen av reformen, sade Elokapinas mediekontaktperson Lauri Autere.

Enligt rörelsen är CAP27-reformen inte heller i linje med Parisavtalet om klimatförändringen, EU:s deklaration om ett nödläge för klimatet eller EU:s Green Deal.

Elokapina framför vidare att reformen varken stoppar den minskande biodiversiteten i världen eller minskar på näringsläckaget till vattendragen.

Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (C) kommenterade protesterna utanför ministeriet:

– Från den offentliga debatten kan man få den bilden att EU:s gemensamma jordbrukspolitiks (CAP) målsättning är att föra fram miljö- och klimatåtgärder. Det är bara en målsättning. Framför allt är dess målsättning att främja matproduktionen, sade Leppä.

Lantbruksrådet Kari Valonen vid JSM påpekar ändå att miljöåtgärderna inte alls glömts bort.

– Miljö- och klimatbetoningen för CAP27 är större än för något annat politiskt område inom EU, sade han.

Elokapina är den finländska avdelningen av den internationella miljörörelsen Extinction Rebellion.