P046512 217041
EU:s klimatkommissionär Frans Timmermans betraktas som arkitekten bakom EU:s gröna giv. FOTO: EU
Jordbruk EU

Kommissionen och rådet
i häftigt gräl om CAP-målen

EU-kommissionens viceordförande Frans Timmermans kritiserar medlemsländernas beredskap till klimatskydd. Han anser att den gröna given missaktas i rådets CAP-förslag och kräver skärpning. Medlemsländerna reagerar surt på anklagelserna.

Holländaren Frans Timmermans är kommissionär för EU:s klimatskydd och arkitekten bakom kommissionens gröna giv. Nu anklagar han medlemsländerna och parlamentet för att strunta i kommissionens klimatmål.

Enligt Timmermans har medlemsländerna och parlamentet prutat på tok för mycket i sina klimatmålsättningar i förhandlingarna om CAP-reformen. Medlemsländerna måste anstränga sig betydligt mer.

Timmermans förvarnade nyligen parterna att han personligen kommer att följa CAP-trilogen mellan kommissionen, rådet och parlamentet med argusögon. Han medger att positionerna har förändrats till det bättre, men det räcker inte.

Pedantisk kommissionär

CAP måste noga anpassas till målen i den gröna given. Timmermans lovar att med största vaksamhet analysera nya ändringsförslag som läggs fram. Kommissionens ambitioner för klimat och miljö får på inga villkor urvattnas.

Timmermans uttalanden har väckt farhågor om att kommissionen kunde dra tillbaka sitt CAP-förslag om förhandlarna skulle kompromissa fram för lösa klimatmål. Det dementerades nyligen av hälsokommissionär Stella Kyriakides.

Ingen vill nysta upp CAP-reformen. Men kommissionen håller strängt fast vid målsättningarna för en ambitiös CAP. Enligt kommissionens åsikt ska trilogförhandlingarna resultera i ett förstärkt klimatskydd, säger Kyriakides.

Timmermans agerande väckte stort uppseende hos jordbruksministrarna på måndagens ministermöte. Jag är både förvånad och irriterad av den ansvariga kommissionärens yttranden, sade rådets ordförande Julia Klöckner.

Enligt Klöckner ger Timmermans ensidiga ställningstaganden intrycket av bristande respekt för EU-parlamentet och medlemsländerna. Kommissionens uppgift är att medla i förhandlingarna mellan parlament och råd, poängterar hon.

Timmermans anklagelser om bristande engagemang för miljö och klimat är svåra att förstå. Sist och slutligen eftersträvar agrarrådet en andel av minst 20 procent för miljöåtgärder i CAP. Det är mer än kommissionen har föreslagit, fastställde Klöckner.

I samband med ministermötet kritiserade Grekland och Kroatien de motsägelsefulla signalerna från EU-kommissionen. Enligt ländernas jordbruksministrar tyder allt på att agrarkommissionär Janusz Wojciechowski stöder rådets CAP-kompromiss.

COPA-chefen kräver resultat

Den europeiska bondeorganisationen Copa uppmanar kommissionen att avancera raskt med CAP-trilogen. Copas ordförande Christiane Lambert betonar betydelsen av transparenta förhandlingar.

Nu gäller det att respektera demokratiska processer. Producenterna behöver framför allt en förutsägbar och säker process. Trepartsförhandlingarna ska genomföras i god anda som garanterar ett bra resultat, säger Lambert.

EU har inte råd att bromsa trilogen. I den nuvarande situationen med coronakrisen, brexit och talrika marknadsstörningar inser vi mer än någonsin betydelsen av en fungerande gemensam europeisk jordbrukspolitik, tillägger Lambert.

Hon förväntar sig att kommissionen brådskande lägger fram ett åtgärdspaket för stabilisering av jordbruksmarknaderna. Ett sådant paket måste i sin helhet finansieras utanför den gemensamma jordbrukspolitiken, understryker Lambert.

Läs också: EU:s skogsstrategi utvecklas i rätt riktning