Lpx 106575
Köttboskapen strövar i lugn och ro på en argentinska pampan, oberoende av bråket kring mercosuravtalet.
EU Globalt Marknad

EU-avtalet med Mercosur har fastnat i EU-parlamentet

Mercosuravtalet mellan EU och fyra sydamerikanska länder med Brasilien i spetsen har dödförklarats många gånger. EU-kommissionen försöker rädda det som räddas kan. Nu blossar nya handelsproblem dessutom upp i Australien.

Det tilltänkta avtalet mellan EU och Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay har stött på de mest varierande problem de senaste tjugo åren. Trots detta har EU.kommissionen ständigt försökt fräscha upp de tröga samtalen.

I princip färdigställdes avtalet redan för två år sedan efter nitton år långa förhandlingar, som ofta hade störts av långa avbrott. Men avtalet har fastnat i EU-parlamentet och flera medlemsländer avvisar den slutliga versionen.

De kritiska medlemsländerna med Frankrike i spetsen vägrar att godta överenskommelsen med hänvisning till avskogningen i Amazonas. Brasilien är ett allvarligt problem, medger kommissionens viceordförande Valdis Dombrovskis som sköter avtalsfrågorna.

Dombrovskis vill lösa problemet med tilläggsklausuler i avtalstexten men kritikerna tror inte att det hjälper. Själva avtalstexten är inte  tillräckligt strikt och fyller inte förutsättningarna att tackla miljöfrågor, regnskogar och sociala angelägenheter.

EU saknar förhoppningar

Till avtalets häftigaste kritiker hör den tyska EU-parlamentarikern Berndt Lange. Lange är en politisk tungviktare i egenskap av ordförande för parlamentets handelsutskott och inger inga starka förhoppningar för mercosuravtalet.

Avtalet har landat djupt i frysboxen. Egentligen är överenskommelsen mer eller mindre död, kommenterade Lange situationen för en vecka sedan. Kommissionen försöker fortfarande bearbeta texten men arbetet avancerar långsamt.

Valdis Dombrowskis vill införa nödvändiga tillägg men Lange tror inte längre på projektet, säger han till tyska Süddeutsche Zeitung. Mercosur och dess medlemsländer saknar nödvändig handlingskraft och det brister i gruppens inre samarbete.

Nya åtaganden från Mercosur är en förutsättning att gå vidare, medger också Dombrovskis. Förhandlingarna fokuserar på att bekämpa avskogning. Flera EU-länder med Frankrike i spetsen vägrar i vilket fall som helst att acceptera avtalet.

Det är knappast troligt att parlamentet kommer att ratificera mercosuravtalet under den pågående mandatperioden fram till 2024, säger Lange enligt tidningsintervjun. Den tyska politikern ser dessutom nya handelsproblem som tornar upp sig.

Australien blir nästa EU-problem

Nu konfronteras EU på nästa front av ubåtsaffären med Australien. Kommissionen marknadsförde länge förhandlingarna om ett frihandelsavtal med Australien som en stor framgång. Men i stället körde EU på en mina.

Frankrike hade länge hoppats på att få sälja ubåtar till Australien men plötsligt meddelade USA, Storbritannien och Australien om den gemensamma försvarspakten Aukus. Pakten ska bilda en motvikt till det växande kinesiska inflytandet i den sydostliga regionen.

Pakten blev en snöplig överraskning för EU och inte minst Frankrike. Som en följd av Aukus förlorar Frankrike uppdraget att bygga ubåtarna. I stället köper Australien atomubåtar från USA.

Regeringen i Paris meddelade att Frankrike har förlorat förtroendet för Australien. Det vore otänkbart att EU nu utan vidare skulle fortsätta de ömsesidiga förhandlingarna om ett handelsavtal med Australien.

I praktiken har EU åtminstone för tillfället förlorat intresset att sälja jordbruksprodukter till Australien i utbyte mot importerat australiskt kött. De franska bönderna får kanske sälja sitt kött i fred på hemmamarknaden utan störande konkurrens utifrån.