Nordgen Butik
För att se till att den nordiska frösamlingen alltid är i toppskick sår NordGen varje år en del av växterna och skördar nya fröer. Det är fröerna som blivit över från detta arbete som nu finns tillgängliga för privatpersoner att beställa.
Jordbruk Marknad

Nu kan privatpersoner
beställa fröer från NordGen

Med start den 1 mars kan privatpersoner som bor i Norden beställa fröer från den nordiska frösamlingen. Syftet är att få fler att bidra till den biologiska mångfalden och samtidigt öka kunskapen om vårt gemensamma odlade kulturarv. Möjligheten att beställa dessa unika fröer finns till och med 31 maj.

Varje år skickar Nordiskt Genresurscenter (NordGen) ut tusentals fröprover till forskare, växtförädlare och andra som behöver dessa genetiska resurser i sitt arbete med att framtidssäkra vårt jordbruk. Mellan den 1 mars och 31 maj finns den här möjligheten även för privatpersoner som är intresserade av att odla unika nordiska kulturväxter i sin trädgård eller balkonglåda.

– Fröerna som finns i den nordiska frösamlingen finns oftast inte att få tag i någon annanstans. Men sorterna har odlats och älskats av generationer och bär ofta på en intressant historia, säger Jette Nydam Hansen, genbankskurator på NordGen.

Överblivna fröer

För att se till att den nordiska frösamlingen alltid är i toppskick sår NordGen varje år en del av växterna och skördar nya fröer. Det är fröerna som blivit över från detta arbete som nu finns tillgängliga för privatpersoner att beställa.

NordGen, som är de nordiska ländernas genbank, erbjuder fröerna till en låg kostnad som bara täcker de administrativa kostnader för att skicka ut dem. Det innebär att NordGen, till skillnad från en kommersiell fröfirma, inte kan tillhandahålla en komplett frökatalog. I vissa fall kommer också fröerna att sälja slut.

– Varje år finns det entusiaster som ”hänger på låset” och beställer direkt när vi öppnar vid midnatt den 1 mars. Så det gäller att hålla sig framme om man vill ha någon särskild sort, säger Merete Madslund, som ansvarar för onlinebutiken som kan nås via www.nordgen.org/butik.

Bland de 103 fröer som kan beställas från NordGen i år finns blommor, grönsaker och spannmål. Men även miniknölar av 11 potatissorter finns i sortimentet. Här ska man dock vara uppmärksam på att dessa inte kommer skickas ut förrän risken för frost är över, för att undvika att de förstörs om de råkar ligga några dagar i mottagarens postlåda.

Vill någon beställa både fröer och potatis är det därför bäst att göra två separata beställningar. NordGens fröer och miniknölar av potatis kan beställas via www.nordgen.org/butik.