Borgeby1
Väderstads monter på Borgeby Fältdagar.
Jordbruk Maskin & teknik

Vacklande utställare
på Borgeby Fältdagar

Lantmännen Maskin ska inte vara med på Borgeby Fältdagar i år och därmed tappar mässan en stor utställare. Men intresset är ändå stort för mässan och projektledaren Anna Larsen har berättat att flera helt nya utställare har hört av sig inför sommarens event.

Det är naturligtvis pandemin som spökar och även om arrangören HIR-Skåne gör allt för att arrangera en säker mässa är en del utställare oroliga för att det inte kommer tillräckligt med besökare i förhållande till kostnaden.

Hasse Ripa är chef för Swedish Agro Machinery och de har en monter bokad på mässan.

– Det är för tidigt att uttala sig om vi kommer att vara med i slutändan, våra kunders och medarbetares säkerhet är det viktigaste. Det är inte långt till skörd efter mässan och mycket allvarligt om lantbrukare blir sjuka, säger han.

En av de största utställarna på Borgeby Fältdagar är svenska Väderstad och även de har en monter bokad 2021.

– Vi hoppas verkligen att mässan blir av och att den kan genomföras coronasäkert. Det finns ett stort behov för att träffas inom branschen nu, säger Bo Stark på Väderstad.

De har även bokat in sig på Brunnby Lantbrukardagar veckan efter och hoppas även att den mässan går att genomföra säkert.

Borgeby2
– Vi hoppas verkligen att mässan blir av och att den kan genomföras coronasäkert. Det finns ett stort behov för att träffas inom branschen nu, säger Bo Stark på Väderstad.

Utomhusmässa en större möjlighet

Att genomföra en nationell mässa utomhus i sommar är troligtvis en större möjlighet än en stor internationell inomhusmässa i höst eller vinter. Därmed är Agritechnica i Hannover i november mer i riskzonen enligt många utställare.

John Deere har redan meddelat att de inte ska medverka vid årets Agritechnica, medan många andra stora maskintillverkare fortfarande har en monter bokad där. Agco och Claas är anmälda dit och även svenska Väderstad i dagsläget medan Case IH och New Holland inte vill lämna besked.

Även om John Deere tagit ett centralt beslut om att inte medverka på mässor under 2021 får de svenska återförsäljarna för varumärket ställa ut på nationella mässor om de vill och John Deeres återförsäljare i södra Sverige har också en monter bokad på Borgeby Fältdagar.

– Det är omöjligt att säga om det går att ställa ut på Borgeby Fältdagar i år. Vi kan inte fatta ett beslut nu. Det kan hända att vi kommer med i ett sent skede och med en mindre monter än normalt, säger Olof Persson, vd på OP Maskiner i Kristianstad.

Massey Ferguson har ju i dag Lantmännen Maskin som generalagent, men det faktum att Lantmännen Maskin inte är med påverkar inte de privata återförsäljarna för Massey Ferguson.

– Vi kan medverka om vi vill, men vi har ännu inte fattat beslut om det, säger Björn Ekdal på Wallins Traktor.