SLC - Dsc00417
Ny ledarduo för åländska Skördefesten

Föreningen Skördefestens Vänner har utsett Anita Lundin till ny verksamhetsledare för den åländska Skördefesten, som varje år i slutet av september lockar flera tusen inresande till Åland.

Euron från export och specialgrödor

Lönar det sig att odla bulkspannmål för 2 euros timlön eller borde man satsa på att få bättre lönsamhet med export och specialgrödor?

SLC - P041969 112542
EU startar kolfritt initiativ men finansieringen är öppen

EU-kommissionen presenterade på tisdagen sin investeringsplan för en hållbar och klimatneutral ekonomi. Själva finansieringen liknar närmast en trollformel som bollar med siffror utan gediget motvärde.

Hård brexit blir dyr för EU:s jordbruk

En hård brexit kan få kännbara konsekvenser för EU:s medlemsländer. Marknaden för jordbruksprodukter måste räkna med turbulens och kännbara ekonomiska förluster, varnar producentorganisationen Deutscher Bauernverband.

SLC - Minette Batters Oxford
Brittiska farmare kräver garantier för matstandarder

Den brittiska matministern lovar att regeringen kommer att upprätthålla dagens livsmedelsnormer efter brexit. Producentorganisationen NFU tvivlar på löftet och kräver en livsmedelskommission som bland annat ska granska nya handelsavtal.

Nyländsk trädgårdsproduktion är diskussionsämne i februari

Vilka möjligheter finns det för trädgårdsodlingen som näring i Nyland? Vad ska man odla? Hur kan näringen utveckla sin verksamhet och förbättra sin konkurrenskraft? Hur och till vem ska man sälja sina produkter? De här frågorna och många andra ska man diskutera på en temakväll i februari på Överby trädgårdsskola i Esbo.

SLC - Skogslag
Delvis för tidigt att bedöma konsekvenserna av förnyade skogslagen och skogsskadelagen

Naturresursinstitutet har på uppdrag av jord- och skogsbruksministeriet bedömt konsekvenserna av ändringarna i skogslagen och skogsskadelagen. Eftersom ändringarna har varit i kraft endast några år, är det fortfarande delvis för tidigt att bedöma konsekvenserna. Ytterligare diskussion behövs dock redan nu, särskilt när det gäller att främja naturens biologiska mångfald och bekämpa skogsskador.

Österrike vill omförhandla EU-avtalet med Mercosur

Österrikes regering kräver nya förhandlingar om ett frihandelsavtal med den sydamerikanska tullunionen Mercosur. Därmed kan EU inte godkänna avtalet i sin nuvarande form.

SLC - Lpx 152750
Nio kemiföretag vill förnya EU-tillståndet för glyfosat

Det blåser upp till förnyad debatt om glyfosat och dess användning i EU. Det officiella EU-tillståndet för försäljning glyfosat går ut i slutet av 2022. Medlet får därefter användas ytterligare ett år. Nu har en grupp tillverkare begärt förlängning.

SLC - Lpx 95837
PTT: Med rätt åtgärder kan digitalisering förbättra jordbrukets lönsamhet

Digitalisering kan förbättra lantbrukssektorns lönsamhet, men då behövs åtgärder för att göra ny teknik snabbare och mera tillgänglig, skriver Pellervos ekonomiska forskningsinstitut PTT.

Beskogning av gamla åkrar och torvtäkter ska öka kolsänkorna

Finlands skogscentral och Naturresursinstitutet har inlett det gemensamma projektet Övergivna åkrar och före detta torvtäkter blir kolsänkor genom beskogning.

Anmälan om direktförsäljning av mjölk ska lämnas in senast på onsdag

Mjölkproducenter ska anmäla direktförsäljning av mjölk senast 15.1.2020, om produktionsstöd för mjölk betalas på basis av direktförsäljningen.