Jordbruk EU Globalt Landsbygdsnäringar

De som flytt kriget i Ukraina behöver inte längre vänta på att få börja arbeta eller studera i Finland

De som har flytt kriget i Ukraina, och som ska ansöka eller redan ansökt om tillfälligt skydd i Finland, kan nu börja arbeta eller studera tidigare än förut. Det här enligt Migris meddelande förra veckan.

De som flytt kriget i Ukraina behöver inte längre vänta på ett beslut om tillfälligt skydd för att kunna börja arbeta och studera. I fortsättningen börjar rätten att arbeta direkt när de registrerar sin ansökan hos polisen eller gränsmyndigheterna.

Vid registreringen hos polisen eller gränsmyndigheten skriver myndigheten ut ett intyg med vilket de kan visa att de har rätt att arbeta. De som flytt kriget i Ukraina har obegränsad rätt att arbeta, vilket innebär att de får arbeta inom vilken bransch som helst. Om man redan har ansökt om tillfälligt skydd men inte fått intyget av polisen eller gränsmyndigheten, skickar myndigheten intyget per e-post. Begär intyg genom att skicka e-post till migri@migri.fi. 

För närvarande är den förväntade behandlingstiden för en ansökan om tillfälligt skydd cirka två veckor. En sökande får ett beslut om tillfälligt skydd per post inom cirka tre veckor från att ansökan registreras hos polisen eller gränsmyndigheten.

Migri arbetar för tillfället med att uppdatera de anvisningar som finns på webbplatsen under adresserna migri.fi/ukraina och på migri.fi/sv/ukraina.

Migris meddelande om förändringen