Livet på landet

Nu kan byar anmäla sig
till Öppna Byar 11.6

Öppna Byar-dagen är ett nationellt evenemang som hålls lördagen den 11 juni i år. Syftet med dagen är att öka medvetenheten om byaverksamheten, visa upp byarnas olika aktiviteter, fira känslan av gemenskap och få en fin start på sommaren.

Med totalt 100.000 besökare är Öppna Byar-dagen nationellt sommarens mest besökta offentliga evenemang under en dag och antalet deltagare i enskilda evenemang varierar från tio till mer än 1.000 besökare. De vanligaste evenemangen är marknader torg, talkon, sommarcaféer och olika evenemang som presenterar hembygden eller kultur.

I många byar fungerar Öppna Byar-evenemanget som öppning av sommarsäsongen, då t.ex. torget eller ett sommarcafé har öppet för första gången.

– Det har alltid deltagit många byar från vårt område i den här evenemangsdagen. Jag ser verkligen fram emot sommarens Öppna Byar-dag eftersom byarna äntligen har möjlighet att arrangera ett ordentligt sommarkalas. Det kan ju hända att det till och med blir nytt deltagarrekord! Vi ska också ut på en road trip tillsammans med medlemmar från byasektionen och vi har som avsikt att besöka så många evenemang som möjligt under lördagen, berättar byarådgivaren Li-Marie Santala.

Ansvaret för byns Öppna Byar evenemang innehas ofta av byaföreningen, men evenemangen arrangeras gemensamt av alla invånare, föreningar och företag i byn. Anmälan till evenemangsarrangör på området Askola, Borgnäs, Borgå, Lappträsk, Lovisa, Mäntsälä, Mörskom, Pukkila och Sibbo görs senast i slutet av maj. Mer info finns här.