Primärproduktionens kritiska branscher förbereder sig på att ta emot säsongsarbetskraft – företagarna ansvarar för flygen

Finland förbereder sig på att ta emot 1500 säsongsarbetare till primärproduktionen. Det handlar närmast om personer som jobbar som arbetsledare eller i andra specialuppgifter. De flesta kommer till jordbruks- och trädgårdsföretagen, men en del också till kritiska uppgifter inom skogsbruket och fiskerinäringen.

Finansiering har beviljats för tre viktiga projekt

​Tre projekt med anknytning till primärproduktionen har beviljats finansiering av Livsmedelsverket.

​Regeringen tryggar verksamheten för landsbygdsföretagen samt jordbruket och fiskerinäringen

Enligt regeringens andra tilläggsbudgetproposition 2020 uppgår stödet till landsbygdens lantbruks- och trädgårdsodlingsföretag till 30 miljoner euro. Fiskerinäringsföretag får ett anslag på 10 miljoner euro. Vidare bereder man sig på att borgensansvaret för statsborgen för gårdar ökar och att det behövs stöd för vattentjänsternas verksamhetsförutsättningar.

Årets svingärning till Djurens hälsa ETT

​De finländska svinföretagarna, Suomen Sikayrittäjät ry, ger priset för årets svingärning till Djurens hälsa ETT. ETT har i 25 års tid jobbat för att främja produktionsdjurens hälsa och välfärd.

SLC - Nyfa 20200122 104853
Nytt nordiskt nätverk för unga på landsbygden

​Nordic Young Farmers Association-nätverket grundades i januari 2020 för att samla unga på landsbygden och unga producenter i Norden. Landsbygdens unga och unga producenter genom hela Norden sammanförs via ett nytt nätverk som grundades i januari 2020. Nätverket Nordic Young Farmers Association (NYFA) har till uppgift att förstärka bandet mellan organisationerna för unga producenter i Island, Finland, Norge, Sverige och Danmark.

Nationella husdjursstöd och vissa ersättningar för miljöavtal betalas i april

Torsdagen den 23 april börjar Livsmedelsverket betala ut nationella husdjursstöd. Det totala belopp av nationella husdjursstöd som betalas till gårdarna är ca 98,7 miljoner euro.

I coronakrisens kölvatten - ÅCA minskar personalstyrkan

​Ålands Centralandelslag som driver företagen Ålandsmejeriet och Ålandsbagarn samarbetsförhandlar och säger upp fem anställda samt varslar om permitteringar som motsvarar sju heltidstjänster. Mjölkleverantörernas avräkningspris blir däremot tills vidare oförändrat.

Utdelningen av frukt i skolan fortsätter fram till utgången av juli

​EU-systemet med stöd för utdelning av frukt och grönsaker i skolan fortsätter från slutet av april fram till utgången av juli. Regeringen beslutade om förlängd tid på onsdag.

Finländska ägg- och köttprodukter beviljades exporttillstånd till Singapore

​Singapore beviljade i början av april exporttillstånd för finländska äggprodukter samt konserverat fjäderfä-, gris- och nötkött. Fjäderfäkött och ägg fick ännu inte exporttillstånd, men arbetet med dessa tillstånd fortsätter.

Professor Tuula Packalen blir avdelningschef för jord- och skogsbruksministeriets naturresursavdelning

​Statsrådet har utnämnt agronomie- och forstlicentiat, fil.dr. Tuula Packalen till tjänsten som avdelningschef för jord- och skogsbruksministeriets naturresursavdelning för tiden 1.6.2020 – 31.5.2025. Inom utsatt tid söktes tjänsten av 13 personer. Professor Packalen tillträder tjänsten den 1 juni 2020.

Den rikliga lingonskörden ökade inkomsterna från plockning av vilda bär och svampar

​Skörden av vilda bär 2019 var medelmåttig och svampskörden mycket dålig. Trots sommarens torka plockades betydligt mer lingon än året innan, nästan 6 miljoner kilo. Däremot stannade blåbärsskörden långt från mängderna år 2018 och mängderna hjortron till försäljning sjönk. Tack vare att lingonskörden var bättre än tidigare steg de totala inkomsterna från vilda bär och svampar med cirka tio procent, till sammanlagt nästan 18 miljoner euro.

Matpriserna hålls i schack trots coronakrisen

Coronakrisen kan tillfälligt höja matpriserna men matförsörjningen i Finland är inte hotad, enligt Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT:s prognos.