Vinterjakt på tjäder och orre tillåts inom ett större område

Jord- och skogsbruksministeriet har beslutat om jakttiderna för skogshönsfåglar för den jaktsäsong som börjar den 10 september. Naturresursinstitutets vilttriangelinventeringar i somras visar att populationerna av tjäder och orre har börjat öka under de senaste tjugo åren särskilt i Norra Finland. I somras var häckningen i regel rätt så lyckad i hela landet.

SLC - Dsc02271
Biokol ska testas på Åland i världsunikt energiprojekt

Som ett led i projektet att göra Åland till en världsunik demoplattform för hur ett helt samhälle kan fungera enbart med förnybar energi utreds nu möjligheterna att tillsammans med jordbrukare utnyttja biokol som kolsänka och att minska näringsläckaget samt förbättra odlingsmarkens struktur.

Nya skogsdata om privatskogarna  i  Naguområdet

Nya skogsdata om privatskogarna i  Naguområdet har publicerats i Skogscentralens e-tjänst MinSkog.fi. Där kan skogsägarna se var det går att avverka och var det finns behov av skogsvård.

SLC - Wwfprojekt
Över en halv kilometer bottendammar byggs i Sjundeå

På initiativ av markägare i Pölans i Sjundeå byggs nu över en serie av bottendammar i ett åkerdike. Målet med byggprojektet som leds av WWF är att förhindra att näringsämnen rinner från Bocksbäcken till Sjundeå å och Östersjön.

SLC - Skordeprognos
Havreskörden väntas bli normal och rågskörden minskar

Spannmålsskörden pågår för fullt i Finland. Enligt gällande uppskattningar blir skörden medelmåttig, cirka 3,4 miljarder kilo. Totalt sett kommer spannmålsskörden att bli 15 procent mindre än i fjol, uppger Naturresursinstitutet.

SLC - Hunajakennoja Ja Mehilaisia Kuva Tarja Ollikka Sml
Svagare honungsskörd väntas – julivädret påverkar negativt

Finlands biodlares förbund bedömer att årets honungsskörd kommer att bli aningen mindre än normalt. Den kalla och regniga perioden i juli påverkade skörden negativt. Tack vare den goda skörden ifjol kommer den inhemska honungen dock troligen att räcka fram till följande skördesäsong.

Temporära understöd till över 800 företag på landsbygden

NTM-centralerna har under sommaren beviljat sammanlagt cirka 7 miljoner euro i temporära understöd till företag på landsbygden och primärproduktionen. Understöd kan sökas ända fram till utgången av år 2020, påpekar Livsmedelsverket.

Kom ihåg att sända spannmålsprover

Livsmedelsverket hoppas att odlarna sänder prover så snart som möjligt efter att skördearbetet har kommit i gång.

SLC - Kop Av Bonden 2020 Agg Sv
Öppna gårdar hålls på Köp av bonden!-dagen den 12 september

Om några veckor är det dags för den femte nationella dagen då gårdar runt om i landet kan hålla öppet hus och sälja råvaror till konsumenter. Anmälan för producenter att hålla öppen gård är ännu öppen.

SLC - Framtidsodlarna Jagerskiold
Framtidsodlarna del 2: Med passion för det ekologiska

I det andra avsnittet i serien Framtidsodlarna träffar lyssnarna den ekologiska jordbrukaren Christer Jägerskiöld på Sjölax gård i Kimito. Samtalet kretsar kring produktionen av nötkött, omställningen till det ekologiska och de krav som ställs på en ekologisk gård idag.

SLC - Slc 75 Stampel
SLC firar 75 år 2021 istället

SLC:s styrelse har med hänvisning till covid19-smittläget beslutat skjuta fram centralförbundets 75-årsjubileum med ungefär ett år till slutet av året 2021.

SLC - Komossa2
Komossa årets by i Österbotten

Den lilla byn Komossa i Vörå har utsetts till årets by. Nästan alla av de cirka hundra invånarna var på plats för att fira när priset utdelades förra veckan.